Sa zicem ca 5 medici intemeiaza o asociatie pentru ajutorarea medicilor sau ceva in genul asta. Din punct de vedere legal au voie sa se finanteze pe ei insusi din fondurile asociatie. Adica, daca un pacient vrea sa dea o atentie, in loc de asta sa doneze respectivei asociatii banii si apoi medicul sa isi poata primii o parte din bani prin asociatie. Este posibil sau legal de realizat asa ceva?
Ordonanta nr. 26 din 2000 ,cu privire la asociatii si fundatii prevede :
(1) Persoanele fizice si persoanele juridice care urmaresc desfasurarea unor activitati in interes general sau in interesul unor colectivitati locale ori, dupa caz, in interesul lor personal nepatrimonial pot constitui asociatii ori fundatii in conditiile prezentei ordonante.
(2) Asociatiile si fundatiile constituite potrivit prezentei ordonante sunt persoane juridice de drept privat fara scop patrimonial.
Mijloace materiale si financiare pot fi :mijloace materiale proprii sau inchiriate,- Fonduri europene, donatii si sponsorizari,mijloace financiare in lei, depuse in cont bancar.
Intreaga activitate financiara a asociatiei se desfasoara pe baza de buget
propriu in calitate de persoana juridica nonprofit.
In cazul dizolvarii asociatiei, bunurile ramase in urma lichidarii nu se pot transmite
catre persoane fizice, ci pot fi transmise catre persoane juridice de drept privat sau de drept public cu scop identic sau asemanator, Daca in termen de 6 luni de la terminarea lichidarii, lichidatorii nu au reusit sa transmita bunurile ramase dupa lichidare ,acestea vor fi atribuite de instanta competenta unei persoane juridice cu scop identic sau asemanator.
Rezulta ca nu puteti dona banii primiti , ca nu puteti avea un scop patrimonial . Cu banii primiti , asociatia poate cumpara unele produse, dispozitive medicale, pentru ajutorarea spitalului, a pacientilor , etc . Potrivit legii, nici macar la dizolvare nu aveti dreptul sa beneficiati de bunurile asociatiei , conturi etc .
radumititean
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
O asociatie poate fi si in beneficiu mutual al membrilor, dar trebuie sa fie unul nepatrominial. Deci scopul nu poate fi si faca rost de bani sau bunuri sau servicii pentru membri. Asociatia poate face donatii si, in anumite conditii, si sponsorizari sau acte de mecenat catre proprii membri, dar cu titlu de exceptie, nu poate asta sa fie menirea ei sau preocuparea ei principala. Poate ocazional sa faca sa ajunga si niste bani la ei pentru a le recompensa anumite merite, daca statutul ei prevede asa ceva. Si poate sa ii si angajeze ca salariati, sa presteze munca pentru asociatie. Deci aparent raspunsul este da, dar nu in mod regulat si principal. Poate de exemplu sa isi propuna sa sprijine perfectionarea profesionala a membrilor, sens in care, printre altele, sa le finanteze vreo deplasare la vreo conferinta sau o taxa de curs, sau sa cumpere ceva aparatura medicala sau literatura de profil pe care sa o utilizeze membrii. Dar nu sa fie un simplu colector de fonduri si cu atat mai putin un intermediar pentru "atentii" de la pacienti care sa ajunga apoi in patrimoniul membrilor, caci in asemenea cazuri nu e vorba doar de incalcarea prevederilro OG 26 / 2000 ci de chestii mai grave, cu posibile implicatii si fiscale si penale...