Inspectorii serviciului specializat al primariei in urma verificarii documentelor asociatiei de proprietari au constatat ca nu a fost prezentat contractul de prestari servicii incheiat cu firma care asigura contabilitatea asociatiei ca listele de plata nu au semnatura acestei firme ca registrul jurnal evidenta ,f. de rulment de reparatii si penalizari cat si evidenta sumelor speciale sant tinute doar in format electronic de pres.asoc.. Registrul inventar nu exista Asociatia nu are angajat administrator, numai casier ...A fost fixat termen pt. a fi prezentate contractul cu firma de contab., atestatul administratorului si a jurnalelor registre, semnarea listelor de catre firma .De ce natura ar putea fi Unele din. aspecterle semnal
Consecintele neluarii masurilor de organizare si functionare cu privire la administrarea si gestiunea proprietatii comune sunt in raspunderea juridica a tuturor proprietarilor sau a reprezentantilor acestora, dupa caz. .
Art. 35
(1) Pentru activitatea de administrare care include activitati de administrare tehnica, de contabilitate si casierie, asociatia de proprietari poate angaja fie persoane fizice atestate pentru functia de administrator de imobile, fie poate incheia contract de administrare cu persoane juridice specializate si autorizate, care au ca obiect de activitate numai domeniul asociatiilor de proprietari sau care au ca activitate principala administrarea imobilelor pe baza de tarife sau contract. Administratorilor de imobile li se aplica in mod corespunzator prevederile art.21 alin.(2) si art.22 din prezenta lege.
(2) Persoanele fizice pot fi angajate prin incheierea unui contract individual de munca, conform celor stabilite prin negociere directa.
(3) Candidatii pentru functia de administrator de imobile trebuie sa prezinte comitetului executiv al asociatiei de proprietari documentele solicitate, garantiile profesionale si materiale prevazute de lege si trebuie sa nu fi suferit nici o condamnare.
Legea 230/2007
Art. 56
(1) Constituie contraventii urmatoarele fapte:
a) neluarea de catre proprietari, de catre asociatia de proprietari sau de catre comitetul executiv al asociatiei de proprietari a tuturor masurilor necesare pentru repararea si mentinerea in stare de siguranta a cladirii si a instalatiilor comune aferente (ascensor, hidrofor, instalatii de alimentare cu apa, de canalizare, de incalzire centrala, de preparare si distribuire a apei calde, instalatii electrice si de gaze, centrale termice, crematorii, instalatii de colectare a deseurilor, instalatii de antena colectiva, telefonie etc.) pe toata durata existentei acestora; b) neindeplinirea atributiilor de catre presedinte, membrii comitetului executiv, cenzori, administrator de imobil;
Din partea Primariei santeti pasibili cu o amenda intre 500 -3000 lei pentru neindeplinirea sarcinilor .
Daca nu a putut fi prezentaat de catre presedintele asociatiei la data verificarii contractul de prestari servicii incheiat cu firma care asigura contbilitatea si listele nu au fosst semnate si stampilate de aceasta niciodata in decurs de 6 ani ,se poate suspecta ca acest contract nu exista, ca nu a fost declarat poate ca va fi intocmit ulterior verificarii la repezeala pt. a salva aparentele si a-l prezenta la solicitarea primariei.Cum se poate afla daca firma nu a prestat aceste servicii la negru in complicitate cu asociatia? Unde avea firma obligatia sa declare acest contract? Din cuprinsul constatarii reise ca firma tine contabilitatea fara contract una dintre masuri este ca asociatia sa prezinte la primarie a contractului in termen de 5 zile cat si a atestatului administratorului.,desi se constata ca asociatia nu are angajat administrator,,presedintele si-a asumat atributiile administratorului in ce priveste administrarea tehnica tot el tine in format electronic evidenta fondurilor de rulment ,reparatii,,penalizari a sumelor speciale registrul junal si nu detine atestat..Nu a prezentat decizia com. executiv cu privire la reparatiile efectuate in asociatie.. Din partea justitiei ar fi interesant precizarea unui punct de vedere la intrebarea :in incidenta caror "sanctiuni ",de ce natura,s- ar incadra asemenea nerespectari ale legii consemnate in constatarea .inspectorilor primariei (ex. abuz in serviciu, conflict de interese,.evaziune..etc) ?
As dori raspuns si la urmatorul aspect:in situatia prezentata mai sus in care asociatia de proprietari angajeaza o firma specializata pentru prestarea servicilor de contabilitate incheind un contract pe baza caruia asociatia plateste un tarif lunar firmei, ce obligatii revin atat asociatiei cat si firmei catre stat si care sant institutiile abilitate, privind declararea contractului ,plata impozitulului a taxelor pe venitul obtinut conform contractului de catre firma ?.Pe scurt In ce mod se poate verifica daca activitatea prestata nu este evazionista ?
Daca faceti contract cu o firma de contabilitate, aceasta este obligata sa va preia si declaratiile catre ANAF a veniturilor angajatilor asociatiei (daca aveti femeie de serviciu, instalator, presedinte indemnizat, gospodar indemnizat etc. - angajati ai asociatiei), precum si a contractelor de munca catre ITM (daca exista asemenea contracte incheiate intre asociatie si angajati.
Asta trebuie sa prevedeti in contractul cu firma de contabilitate ca sa nu aveti surprize.
In momentul cand face declaratiile catre ANAF - lunare sau anuale - firma depune in dosarul lunar al asociatiei, pe langa celelalte documente si declaratiile facute la ANAF si platile acestor obligatii. In felul acesta puteti controla daca asociatia este acoperita legal cu declaratiile si plata impozitelor si a celorlalte contributii catre stat.
Cat priveste obligatiile fiscale ale firmei, acestea nu privesc asociatia, sunt in raspunderea firmei sa-si desfasoare activitatea in mod legal.
Conform spuselor dvs. firma are obligatia sa predea la ANAFdeclaratiile veniturilor angajatilor intre care se numara si indemnizatia presedintelui (contract de mandat ) si a cenzorului. dar inspectorii au constatat in verificarea asupra documentelor asociatiei ca cenzorul asociatiei (pensionar)desi este remunerat nu are incheiat contract de mandat aastfel una dintre masurile impuse in nota de constatare este incheierea contractelor de mandat pt. persoanele alese inclisiv a comisiei de cenzori.Am o nelamurire confuzie in ce priveste eventuale impozitue si alte contributii ( angajat angajator)aferente indemnizatiilor presedintelui si cenzorului pe care asociatia pri firma trebuie sa le plateasc la ANAF? In alta ordine in ciuda masurilor stabilita de functionatii primariei in nota de constatare ca firma de administrare care presteaza serviciul de contabilitate catre asociatie sa semneze si parafeze listele de plata aceasta nu se conformeaza listele afisate dupa verificarea primariei ca si pana acum nu sant semnate nici nu au stampila firmei si nici baza de calcul aferenta afisata alaturat listei care are antetul firmei reg. com. cui-ul, contul banar si atat. Este stampilata in schimb de asociatia de proprietari !!! Cum se pot controla contractul cu firma , declaratiile si platile obligatiilor depuse la dosarul asociatiei de firma de contabilitate: prin cerere adresata prsedintelui?