Va adresez rugamintea sa ma ajutati in urmatoarea problema. Am depus actele pentru efectuarea cadastrului si intabulare la o firma in urma cu o luna de zile. Reprezentantul firmei mi-a comunicat, ulterior, ca dosarul meu a primit termen data de 25 noiembrie. Dat fiind faptul ca aceasta dată este luni, am telefonat astăzi să văd cum procedăm ca luni să intru în posesia actelor (precizez că în baza termenului menţionat de el am încheiat un precontract pentru vânzarea apartamentului respectiv până la o anumită dată). Reprezentantul firmei respective a avut o ieşire isterică la telefon, mi-a spus că nu înseamnă nimic termenul de 25 noiembrie, că poate dura şi 3-4 luni şi că nu este problema lui că eu am încheiat acel precontract. În prima fază m-am speriat că am încăput pe mâna unor borfaşi, mai ales că documentaţia pe care le-am dat-o constă în acte legalizate, deci nu doar simple copii. Pe de altă parte, nici măcar nu mi-a dat factură şi chitanţă pentru avansul perceput de la mine (deşi suma pe care am platit-o se regăseşte menţionată în contract).
Aş vrea să ştiu dacă există acum posibilitatea să achit, la Oficiul de Cadastru, taxa pentru urgenţă, pentru a putea primi documentaţia în timpul util pentru mine, şi dacă acest demers poate fi făcut de mine personal sau prin intermediul altei firme, fără a mai apela la firma iniţială.
Vă mulţumesc mult
Vă mulţumesc foarte mult. Din ceea ce îmi spuneţi Dvs. deduc că documentaţia care mi-a fpst făcută mie este - să zicem - ilegală, deoarece numele celui care a executat măsurătorile nu apare nicăieri în contractul pe care-l am, iar în ceea ce o priveşte pe dna expert cadastral, al cărei nume apare în contract, nu a venit la mine acasă, nu am văzut-o niciodată. În situaţia în care cei de la OCPI îmi spun că există diferenţe între ceea ce rezultă din documentaţia realizată de fiul dnei expert cadastral şi ceea ce apare în documentele imobilului, ce pot face, în condiţiile în care - repet - documentaţia nu a fost întocmită de expertul cadastral care semnează contractul? Pot angaja o altă firmă de profil să facă încă odată măsurătorile? Poate veni firma cu care am contract să le facă încă odată? (Pentru că există, evident, riscul ca individul care a făcut documentaţia să fie un ageamiu şi să-mi fi greşit măsurătorile). Sper să nu se ajungă la o astfel de situaţie, dar am mari temeri în condiţiile în care eu am telefonat la firmă să întreb cum procedăm luni (dată la care am fixat termenul de către OCPI) ca să-mi parvină actele, iar individul care mi-a făcut documentaţia şi cu care am avut până atunci un dialog civilizat a început să urle la mine şi să mă înjure şi mi-a spus că poate dura chiar şi 3 luni. Mi se pare evident, din această reacţie isterică a lui, că e ceva necurat la mijloc şi aş vrea să rezolv lucrurile cât mai repede, chiar dacă trebuie să plătesc nişte taxe de urgenţă destul de mari. Am nu numai obligaţia legală faţă de persoana cu care am încheiat precontract pentru vânzarea casei, dar am mai ales o obligaţie morală faţă de această persoană, care a încheiat acest precontract la solicitarea mea şi care a fost foarte corect faţă de mine şi de bună credinţă şi nu are nicio vină că reprezentanţii firmei de cadastru sunt neserioşi şi au apucături de infractori.
Mulţumesc foarte, foarte mult
Documentatia nu e ilegala, chiar daca masuratorile au fost intocmite de catre o alta persoana care nu este persoana autorizata si care normal ar fi trebuit sa participe la masuratori. In cazul dumneavoastra persoana autorizata si-a asumat intocmirea masuratorilor si a documentatiei cadastrale prin semnatura si stampila.
OCPI inregistreaza documentatiile intocmite de persoane autorizate sa execute lucrari,
verifica si receptioneaza aceste documentatii iar in cazul in care nu sunt intocmite corect solicita completari la dosar sau emit o incheiere de respingere.
Aveti incredere si speranta ca totul va decurge bine, iar pentru linistea dumneavostra solicitati de la firma de cadastru nr. de inregistrare a documentatiei la OCPI, factura sau chitanta plati taxei normale, pentru a urmari starea lucrari pe siteul ANCPI.