Noul Cod de procedura civila reglementeaza contestatia la executare in Capitolul VI al Cartii a V-a , respectiv de la art. 701 pana la art. 709.
Noul Cod de procedura civila prevede la art. 701 alin. 1, asa cum este modificat prin legea de punere in aplicare, ca
impotriva executarii silite, a incheierilor date de executorul judecatoresc, precum si impotriva oricarui act de executare se poate face contestatie de catre cei interesati sau vatamati prin executare.
Alineatul 2 al art. 701 prevede ca, daca nu s-a utilizat procedura prevazuta la art. 437,
se poate face contestatie si in cazul in care sunt necesare lamuriri cu privire la intelesul, intinderea sau aplicarea titlului executoriu.
Prin alineatul 3 al art 701, asa cum a fost modificat prin Legea nr. 76/2012, se stabileste ca,
dupa inceperea executarii silite, cei interesati sau vatamati pot cere, pe calea contestatiei la executare, si anularea incheierii prin care s-a admis cererea de incuviintare a executarii silite, daca a fost data fara indeplinirea conditiilor legale.
Noul Cod de procedura civila introduce, ca element de noutate, contestatia la executare impotriva “incheierilor date de executorul judecatoresc”.
In conformitate cu art. 647, executorul judecatoresc dispune, prin incheiere, amanarea, suspendarea si incetarea executarii silite, eliberarea sau distribuirea sumelor obtinute din executare.
Potrivit art. 647 alin. 3, asa cum este modificat prin Legea nr. 76/2012, daca prin lege nu se dispune altfel, aceste incheieri sunt executorii de drept si pot fi atacate numai cu contestatie la executare.
In conformitate cu art. 655, tot prin incheiere executorul judecatoresc va dispune inregistrarea cererii de executare si deschiderea dosarului de executare sau, dupa caz, va refuza motivat deschiderea procedurii de executare.
Incheierea executorului judecatoresc prevazuta de alin. 1 al art. 655, respectiv incheierea prin care se dipune inregistrarea cererii de executare si deschiderea dosarului de executare sau, dupa caz, refuzul motivat de deschidere a procedurii de executare, se comunica de indata creditorului.
In cazul in care executorul refuza deschiderea procedurii de executare, creditorul poate face plangere in termen de 15 zile de la data comunicarii incheierii, la instanta de executare (art. 655 alin. 2, modificat prin Legea 76/2012).
Art. 660 prevede, la alineatul 4, faptul ca
sumele datorate ce urmeaza sa fie platite se stabilesc de catre executorul judecatoresc, prin incheiere, pe baza dovezilor prezentate de partea interesata, in conditiile legii.
Aceste sume pot fi cenzurate de instanta de executare, pe calea contestatiei la executare formulata de partea interesata si tinand seama de probele administrate de aceasta.