avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 388 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executorul refuză să-mi pună la dispoziție dosarul ...
Discuție deschisă în Executare silită

Executorul refuză să-mi pună la dispoziție dosarul de executare silită, spunând că legea nu-l obligă. Este legal așa ceva?

Buna ziua,
Am incercat sa obtin dosarul de executare silita de la executor dar nu vrea sa mi-l puna la dispozitie spunand ca mi-a trimis prin posta incuviintarea si procesul verbal de cheltuieli si ca legea nu-l obliga sa-mi puna la dispozitie decat actele emise de executor. Este legal asa ceva?
Ultima modificare: Luni, 23 Septembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
deplasati-va la birou si lasati o cerere prin care solicitati eliberarea copiei dupa dosarul de executare. o sa trebuiasca sa achitati pentru fiecare pagina fotocopiata dar nu va poate refuza cererea.
Multumesc, dar nu vad rostul deplasarii iar. Totusi cererea este depusa electronic cu semnatura electronica, deci legal si solicitam copie scanat in baza art. 154 alin 6 . Trei executori din 3 localitati diferite mi-au confirmat telefonic ca pentru copia scanata NU se plateste. Daca vrea sa platesc ceva sa-mi trimita factura proforma , altfel nu platesc.

2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă refuzați să plătiți xero-copierea dosarului, executorul nu este obligat de lege să vă elibereze o copie pe gratis. Costă 1 lei pagina de xero-copiere. Este obligat să vă emită chitanță, și o să vă dea chitanță.
Ultima modificare: Duminică, 22 Septembrie 2019
Dapix, utilizator
B una seara,
Nu vreau sa intru in polemica, dar NCPC dec 2018 prevede si comunicarea actelor prin e-mail . Deci, desi am fost acolo nu mi s-a permis sa vad dosarul, am depus cerere scanata cu semnatura electronica si am cerut sa mi se raspunda pe e-mail coform noii legi. I-am cerut si o proforma pentru scan. Problema e ca NU vrea in nici un fel ca nu este obligat sa-mi puna la dispozitie actele nici daca platesc. Ca legea nu-l obliga. Multumesc.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Articolul 646 din NCPC = Drepturile părţilor

(1) Creditorul şi debitorul au dreptul să asiste, personal sau prin reprezentanţii lor, la efectuarea tuturor actelor de executare, să ia cunoştinţă de actele dosarului de executare şi să obţină adeverinţe şi copii de pe aceste acte, certificate de executorul judecătoresc, pe cheltuiala părţii interesate, iar atunci când se consideră vătămaţi în drepturile ori interesele lor legitime, pot contesta actele de executare sau executarea silită însăşi, în termenele şi condiţiile prevăzute de lege.

Textul in sine, il trimite pe debitor catre instanta pentru a-si proteja drepturile pe calea contestatiei la executare.

Termenul conform legii 188/2000 a executorilor judecatoresti, este de 5 zile procedurale, asta inseamna ca daca in 5 zile executorul nu va pune la dispozitie intreg dosarul executional ca in 15 zile sa puteti face contestatia la executare, il puteti chema pe acesta in judecata, pentru a-l obliga sa va elibereze actele din dosar.

De regula executorii dau curs cererilor de fotocopiere tocmai pentru ca stiu ca daca ajung in instanta vor plati si despagubiri.

Trebuie să plătiți 1 LEU pagina copiata, prețul fiind stabilit prin lege.

Alte discuții în legătură

Contestatie la executare silita vrica vrica Am primit instiintare ca s-a declansat urmarirea silita impotriva Asociatiei de proprietari (persoana juridica )fara a fi instiinta prin presedinte Aceasta ... (vezi toată discuția)
Plata contravaloare dosar executional Laura Stamate Laura Stamate Am formulat o contestatie la executare silita. Executorul judecatoresc a formulat o adresa catre instanta prin care solicita plata contravalorii xerocopierii ... (vezi toată discuția)
Taxa fotocopie dosar Mia4 Mia4 Buna ziua! Intr un dosar pentru contestare executare silită am plătit taxa de timbru,mi se solicită si taxa fotocopie dosar de la executor . Pute ti sa ma ... (vezi toată discuția)