avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1034 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Plata contravaloare dosar executional
Discuție deschisă în Executare silită

Plata contravaloare dosar executional

Am formulat o contestatie la executare silita. Executorul judecatoresc a formulat o adresa catre instanta prin care solicita plata contravalorii xerocopierii dosarului executional ce il pune la dispozitie instantei, in baza art 717 alin. 2 CPC. Instanta , printr- o comunicare ma anunta ' sa achit suma de..".
Este acest lucru obligatoriu? Textul de lege la care face referire nu ma lamureste.
Ce se poate intampla daca nu achit suma ceruta?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Company Advising , utilizator 08:26, 10 Iulie 2018
Buna ziua!
Este obligatorie aceasta procedura: executorul are obligatia legala de a transmite instantei o copie a dosarului de executare, prin care certifica conform cu originalul, iar contestatorul este obligat sa achite contravaloarea serviciului de copiere a dosarului.
Daca nu achitati, executorul va fi absolvit de obligatia transmiterii copiei dosarului, iar instanta va fi pusa in situatia imposibilitatii administrarii probatoriului.
Nu uitati ca dosarul de executare contine cererea creditorului, in original, cerere adresata BEJ care acorda baza legala executorului sa ceara executarea silita, in numele creditorului, in instanta.
Va spun toate acestea pentru a va putea face o parere cu privire la importanta copiei dosarului de executare.

In cazul in care nu va permiteti aceste costuri, aveti dreptul de a face o cerere de ajutor public judiciar catre instanta, in baza OUG nr. 51/2008.

[ link extern ]
www.avocatnet.ro/articol_447...
Revin cu RECTIFICARI la afirmatia mea de mai sus referitoare la:

"Daca nu achitati, executorul va fi absolvit de obligatia transmiterii copiei dosarului, iar instanta va fi pusa in situatia imposibilitatii administrarii probatoriului."

Raspunsul INM este altul, in sensul ca executorul nu va putea fi absolvit de obligatia depunerii copiei dosarului in cazul in care contestatorul nu achita serviciul.
Solutia data de Institutul National al Magistraturii este obligatorie pentru instanta in vederea unificarii practicii judiciare si partea o poate invoca in procesul sau.

MINUTA INTALNIRE PRESEDINTI SECTII CIVILE BACAU IUNIE 2016

73. Titlul problemei de drept: Interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 717 alin. (2)
Cod procedura civila cu privire la urmatoarele aspecte:

A. Daca dispozitiile art. 717 alin. (2) Cod procedura civila instituie in sarcina executorului judecatoresc o obligatie distincta, de a inainta de indata copiile din dosarul de executare, independenta de cea stabilita in sarcina partii interesate.

B. Posibilitatea instantei de a cenzura cheltuielile ocazionate de fotocopierea si certificarea de catre executorul judecatoresc a actelor solicitate de instanta.

C. Posibilitatea executorului de a-si recupera aceste costuri, in ipoteza in care pana la solutionarea contestatiei partea interesata nu si-a indeplinit obligatia stabilita de instanta, iar din dispozitivul hotararii lipseste o astfel de mentiune.

D. Momentul in care se stabilesc de catre instanta obligatiile prevazute de art. 717 alin. (2) Cod procedura civila (Curtea de Apel Suceava)

Materia: civil
Subcategoria: executare silita
Obiect ECRIS:
Acte normative incidente: art. 203, art. 444, art. 451 alin. (1), art. 717 alin. (2) C.pr.civ.
Cuvinte-cheie: cheltuieli de judecata

Opinia Institutului National al Magistraturii:

A. Mai intai, cu privire la posibilitatea ca executorul judecatoresc sa conditioneze inaintarea dosarului de executare de achitarea cheltuielilor ocazionate de fotocopierea acestuia, problema a fost analizata la intalnirea reprezentantilor Consiliului Superior al Magistraturii cu presedintii sectiilor civile ale curtilor de apel si Inaltei Curti de Casatie si Justitie, la Curtea de Apel Iasi, 7-8 mai 2015. Vom reda in cele ce urmeaza punctul nostru de vedere prezentat la respectiva intalnire, parerile exprimate in plen, precum si concluziile dezbaterilor pe acest subiect.
„Articolul 717 alin. (2) NCPC republicat fixeaza in sarcina contestatorului obligatia de a
achita cheltuielile necesitate de punerea la dispozitia instantei de executare a copiei certificate de pe actele de executare contestate.
Textul nu permite exercitarea de catre executorul judecatoresc, dator sa furnizeze copii certificate de pe actele de executare contestate, a unui drept de retentie sui generis, in sensul de a refuza indeplinirea obligatiei care ii revine in raporturile sale cu instanta de executare pana la momentul achitarii efective a cheltuielilor de catre partea interesata (in general este vorba de contestator).
De asemenea, dupa depunerea dosarului de executare, instanta nu poate dispune suspendarea judecarii cauzei, in temeiul art. 242 alin. (1) NCPC, pentru a-l determina pe
contestator sa achite costurile fotocopierii dosarului de executare, intrucat acest text legal nu este incident – nu este impiedicata desfasurarea normala a procesului (dosarul de executare fiind atasat dosarului cauzei).
Mai mult, un contestator debitor care o obtinut o suspendare provizorie a executarii silite ar putea fi tentat, mizand pe aplicarea art. 242 alin. (1) NCPC, sa nu se conformeze obligatiei de suportare a cheltuielilor stabilite in sarcina sa pentru a provoca o suspendare a judecarii contestatiei la executare, de natura, in contextul particular evocat, sa prelungeasca artificial beneficiul masurii suspendarii executarii silite dispuse anterior de instanta.
Opinii exprimate de participantii la intalnire:
Articolul 717 alin. (2) NCPC stabileste doua tipuri de obligatii ce pot fi dispuse de catre instanta – una in sarcina executorului judecatoresc, de a trimite de indata copii certificate ale actelor dosarului de executare contestate si una in sarcina partii interesate, de a achita
contravaloarea acestor copii. Executorul judecatoresc nu poate conditiona indeplinirea obligatiei proprii de plata cheltuielilor datorate de parte, el urmand a se descoti cu partea interesata cat priveste aceste cheltuieli in cadrul procedurii executionale. Ipoteza este similara celei privind obligatia expertului de a efectua expertiza si de a depune la dosar raportul de expertiza.
In practica au fost pronuntate si solutii de suspendare a judecatii, pe temeiul art. 242 alin. (1) NCPC, dupa ce, in prealabil, instanta a pus in vedere partii interesate obligatia de a achita contravaloarea cheltuielilor realizate de executorul judecatoresc cu efectuarea copiilor de pe dosarul executional.

In unanimitate, participantii prezenti la intalnire au agreat solutia propusa in punctul de vedere al INM, cu mentiunea suplimentara ca instanta este obligata sa puna in sarcina partii interesate obligatia de a achita contravaloarea cheltuielilor cu multiplicarea dosarului de executare, cu indicarea exacta a cuantumului acestora, fara a avea posibilitatea de a suspenda judecata pe temeiul art. 242 alin. (1) NCPC in caz de neexecutare a acestei obligatii de catre parte (dosarul de executare fiind atasat dosarului cauzei nu mai subzista impedimentul solutionarii pricinii, textul nefiind aplicabil).

B. Posibilitatea instantei de a cenzura cheltuielile ocazionate de fotocopierea si certificarea de catre executorul judecatoresc a actelor solicitate de instanta.
Cu toate ca nu se bucura de o reglementare expresa, cheltuielile necesitate de punerea la
dispozitia instantei de executare a copiei certificate de pe actele de executare contestate reprezinta cheltuieli de judecata in sensul art. 451 alin. (1) C.pr.civ. putand fi incadrate la ”orice alte cheltuieli necesare pentru buna desfasurare a procesului”. De asemenea, consideram ca acestea pot fi cenzurate de instanta de judecata, aplicandu-se pentru identitate de ratiune dispozitiile art. 451 alin. (2) si (3) C.pr.civ. In lipsa unor reglementari in materie, opinam ca reducerea onorariilor va fi realizata de instanta de judecata prin raportare la costul/pagina practicat in zona respectiva, drept criteriu pentru costul de piata.

C. Posibilitatea executorului de a-si recupera aceste costuri.
Avand in vedere natura lor de cheltuieli de judecata, astfel cum am aratat, in situatia in
care debitorul nu achita contravaloarea cheltuielilor de fotocopiere a actelor de executare,
instanta se va pronunta prin dispozitivul hotararii de dezinvestire asupra acestor cheltuieli. Daca instanta omite acest aspect cu ocazia pronuntarii, apreciem ca executorul are la indemana cererea de completare a hotararii reglementata de art. 444 C.pr.civ.

D. Momentul in care se stabilesc de catre instanta obligatiile prevazute de art. 717 alin. (2) Cod procedura civila.
In temeiul art. 203 C.pr.civ. instanta poate solicita executorului judecatoresc sa transmita
copii de pe actele de executare contestate inca din faza prealabila stabilirii primului termen de judecata, avand in vedere caracterul urgent al contestatiei la executare, prevazut de art. 717 alin. (4) C.pr.civ. si sintagma "va solicita de indata" din dispozitiile alin. (2) al aceluiasi articol. Asadar, transmiterea copiilor certificate de pe actele dosarului de executare reprezinta o masura pentru pregatirea judecatii, ce poate fi dispusa anterior primului termen.
Participantii la intalnire au apreciat - in sensul solutiei agreate cu ocazia intalnirii de la Iasi - ca inaintarea dosarului instantei de executare de catre executorul judecatoresc nu poate fi conditionata de plata cheltuielilor datorate de parte (pct. A).
Referitor la problema mentionata la pct. B, s-a apreciat ca instanta are posibilitatea de a
cenzura cheltuielile ocazionate de fotocopierea si certificarea de catre executorul judecatoresc a actelor solicitate de instanta, un argument suplimentar adus in sprijinul solutiei fiind acela ca atunci cand legiuitorul a dorit sa sustraga cenzurii instantei anumite
tipuri de cheltuieli in legatura cu procedura judiciara a prevazut acest lucru in mod expres [de ex. taxa judiciara de timbru si a timbrului judiciar, sumele cuvenite martorilor - art. 451 alin. (4) C.pr.civ.].
In ceea ce priveste posibilitatea executorului de recuperare a cheltuielilor de fotocopiere a actelor de executare in ipoteza in care instanta a omis sa se pronunte prin dispozitivul hotararii de dezinvestire asupra acestor cheltuieli (pct. C) si momentul in care se stabilesc de catre instanta obligatiile prevazute de art. 717 alin. (2) C.pr.civ. (pct. D), au fost agreate, cu unanimitate, solutiile propuse in opinia INM.

Buna ziua!
Multumesc pentru raspunsul detaliat!
Mai vreau sa intreb : care ar putea fi consecintele daca nu platesc pana la primul termen de judecata, asa cum mi s-a specificat. Si ce inseamna 'hotararea de dezinvestire': se poate stopa aceasta cauza in speta prin aceasta hotarare?
Multumesc in avans!
Se anuleaza cererea daca nu platiti fotocopierea dosarului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata anticipata dosar executor leus leus Buna ziua! Exista obligativitatea platii anticipate a copiei dosarului executional trimis de catre executor instantei in cazul unei contestatii la ... (vezi toată discuția)
Reducere cheltuieli executare ContSters257745 ContSters257745 Buna ziua, Am fost creditor intr-o executare silita. Debitorul a formulat contestatie la executare invocand cheltuieli de executare exagerate. Instanta a ... (vezi toată discuția)
Contestatie executare silita popalucian popalucian Buna ziua. In luna a10a-2016 am primit instiintare ca sunt executat de catre un BEJ. Am depus contestatie la executare invocand prescripitia. Primul termen a ... (vezi toată discuția)