avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Dubla taxare Romania-Canada
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Dubla taxare Romania-Canada

Buna ziua,
As dori va rog daca puteti sa ma ajutati cu un raspuns/lamurire la situatia noastra.
Am locuit in Canada timp de 6 ani (suntem cetateni canadieni), de curand ne-am intors in Romania definitiv. Sotul meu lucreaza pentru aceeasi firma canadiana care nu are sediu in Romania, el lucreaza de acasa in domeniul IT.
Dorim sa stim in conditiile in care sotul meu este resident in Romania (are buletin de Romania/Brassov, vrem sa cumparam o proprietate), lucreaza din Romania dar pentru o firma canadiana care il plateste lunar, unde si cum trebuie sa platim taxe ca sa fim in legalitate.
Am luat legatura cu cateva persoane care ne-au dat cateva pagini scrise in legatura cu ceea ce trebuie sa facem, dar sincer nu am inteles nimic.
Va multumesc anticipat pentru timpul alocat problemei noastre.
Numai bine
Cel mai recent răspuns: polloctav , utilizator 20:31, 25 Noiembrie 2013
Daca firma canadiana nu are o sucursala sau vreun punct de lucru declarant in Romania, atunci se considera ca sotul dvs realizeaza vaniturile in Canada si nu este supus impozitarii in Romania. De altfel, cred ca acesta primeste in contul deshis in Canada, salariul de la firma angajatoare.Faptul ca lucreaza de acasa sau de oriunde din lumea asta, nu are relevanta dpdv fiscal, atata timp cat societatea respectiva nu are sediul sau vreo sucursala in Romania. Pentru asigurarile de sanatate puteti sa mergeti la casa de asigurari din Brasov si sa faceti contract de asigurare ca persoana fara venituri, platind contribuita la venitul minim lunar, respectiv cate 44 lei/luna, daca nu aveti asigurare privata de sanatate. Pentru penise, atata timp
Nu am inteles ce ati vrut sa spuneti despre pensie, am impresia ca fraza este neterminata si ma intereseaza foarte mult si subiectul acesta.
Salariul este primit de sotul meu intr-un cont care l-am deschis la o banca in Romania.
Va multumesc frumos.
Pentru pensie este o alta discutie, avand in vedere ca nu contribuiti la sistemul public de pensie din Romania, nici nu vi se impune sa contribuiti....In privinta contului deschis in Romania cred ca este nesemnificativ, raportat la faptul ca nu prestati activitate intr-o firma inregistrata in Romania...
Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri.
Vroiam sa va mai intreb daca stiti ce institutie a statului se ocupa exact cu problemele astea. Credeti ca trebuie sa mergem sa vorbim cu cineva de acolo si sa expunem problema noastra asa incat sa avem un raspuns oficial de la acea institutie?
Dupa cum am mai spus aici, sotul meu a fost la DGFP - Serviciul Metodologie si asistenta contribuabili si nu au stat prea mult de vorba cu el, in schimb i-au dat niste hartii din care nu prea am inteles mare lucru.
Prima pagina, primul paragraf stipuleaza in felul urmator ca REGULA, citez: "Angajatorii straini, persoane fizice si juridice care nu au sediul, respectiv domiciliul sau resedinta in Romania, DATOREAZA IN ROMANIA CONTRIBUTIILE SOCIALE OBLIGATORII pentru salariile si veniturile asimilate salariilor platite angajatilor rezidenti sau nerezidenti care isi desfasoara activitatea in Romania".
Ne intereseaza sa stim daca exista vreo institutie unde putem sa mergem, eventual sa facem o programare si sa stam de vorba cu cineva fata in fata care sa ne explice ce si cum trebuie sa facem, nu doar sa ne dea niste hartii care ne fac si mai confuzi.
Va multumim foarte frumos.
Asta se refera doar la ANGAJATORII STRAINI , indifferent daca sunt persoane fizice sau juridice.Or,, sotul dvs este ANGAJAT al unei entitati juridice straine care nici nu are sediul si nici nu desfasoara activitate in Romania.Deci, sunt situatii juridice distincte....daca vreti sa platiti tousi in Romania niste taxe, ANAF-ul vi le va incasa pe baza declaratiilor depuse de dvs personal.....Desi, "orice plata presupune o datorie" cf codului civil, daca dvs platiti voluntary niste sume catre Bugetul statului, ele vor fi primite, cu conditia sa incheiati niste contracte de asigurare, fie de sanatate , fie pentru pensie....cum doriti!

Alte discuții în legătură

Cum se poate cere asistenta gabrici gabrici buna, daca un cetatean roman plateste la o firma din canada bani si este inselat, cum se poate face actiune impotriva firmei din canada, prin ce autoritate din ... (vezi toată discuția)
Am doua cetatenii, romana/canadiana cu rezidenta fiscala in canada (pentru moment). carastefan carastefan Buna ziua Am doua cetatenii, romana/canadiana cu rezidenta fiscala in Canada (pentru moment) Am o pensie din Romania pe care o primesc intr-o banca din ... (vezi toată discuția)
Judecata cu o firma canadian Myshenka Myshenka Buna ziua ! Prietena mea lucreaza la o firma de call-center ,AEROGLOBAL pe nume aici (Cost Master Comunication ),cu sediul in Toronto ,Canada.In Bucuresti ... (vezi toată discuția)