Buna ziua,
As dori va rog daca puteti sa ma ajutati cu un raspuns/lamurire la situatia noastra.
Am locuit in Canada timp de 6 ani (suntem cetateni canadieni), de curand ne-am intors in Romania definitiv. Sotul meu lucreaza pentru aceeasi firma canadiana care nu are sediu in Romania, el lucreaza de acasa in domeniul IT.
Dorim sa stim in conditiile in care sotul meu este resident in Romania (are buletin de Romania/Brassov, vrem sa cumparam o proprietate), lucreaza din Romania dar pentru o firma canadiana care il plateste lunar, unde si cum trebuie sa platim taxe ca sa fim in legalitate.
Am luat legatura cu cateva persoane care ne-au dat cateva pagini scrise in legatura cu ceea ce trebuie sa facem, dar sincer nu am inteles nimic.
Va multumesc anticipat pentru timpul alocat problemei noastre.
Numai bine
Va multumesc din nou,
Dupa ce am citit raspunsul dvs. mi-am dat seama ca a fost o problema de comunicare din partea mea. Am omis sa mentionez ceva foarte important si anume faptul ca firma canadiana la care este angajat sotul meu nu plateste taxe in Romania, ci doar in Canada.
De aceea in hartiile care ni le-au dat cei de la DGFP se stipuleaza ceva de genul ca ei (firma) trebuie sa depuna nu stiu ce formular sau daca nu, sa imputernicesca pe sotul meu sa plateasca el aici. Dar totul este foarte confuz, nu prea intelegem ce si cum trebuie facut, de accea va intrebam daca exista vreo institutie unde sa mergem si sa vorbim cu cineva fata in fata sa ne lamureasca exact ce trebuie sa facem.
Deci sotul meu castiga un anume venit total pe luna, din acel venit lui i se deduc taxe lunare exact la fel ca si atunci cand eram in Canada. Firma nu plateste nimic aici in Romania, ci doar in Canada.
De asta va intrebam daca nu trebuie platite taxe si aici de catre noi sau de catre firma.
Va multumesc,
Cu stima Adina Andrusca