avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 874 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie minori
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie minori

Buna ziua,
Exista o sentinta prin care minora este in custodia mea, executorul judecatoresc a somat tatal sa aduca fetita sa mi-o incredinteze acesta a vorbit cu tatal si a spus ca fetita e la scoala nu poate intrerupe scoala si nu are bani pentru a se deplasa si fetita refuza sa vina. sincer este in executare din septembrie si inca nu o am , executorul mi-a spus ca daca fetita nu vrea nu o putem obliga, iar tatal mizeaza pe terminarea procesului pe rol prin care crede ca va obtine custodia ei.Este posibil asa ceva , cat dureaza o executare stiu ca nu e un obiect, dar ... e copilul meu si nu pot lua legatura cu el...
Cel mai recent răspuns: clautugui , utilizator 22:02, 24 Noiembrie 2013
confrom prevedrilor legale privind executarea executaorul are dreptate: daca minorul nu vrea el nu-l poate lua cu sila.face proces-verbal in acest sens si poate si inceta executarea. mai consultati si alti executori si veti vedea ca toi va spun aceleasi lucruri: copii nu sunt bunuri sa poti sa-i iei de la unul la altul
Procedura este reglementata de art. 909 si urm. C.proc.civ. Daca tatal nu se conformeaza somatiei, executorul, la cererea dvs. se adreseaza instantei cu cerere de penalizare a tatalui, pt fiecare zi de intarziere (asta dureaza cel putin 1 luna). La o luna dupa comunicarea incheierii de penalizare, executorul se poate duce sa ia fetita. Daca aceasta se impotriveste sa plece cu dvs., e problema. In acest caz, asistentul de la protectia copilului care, obligatoriu, insoteste la executare executorul, va face un raport si se va cauta un psiholog care sa consilieze fetita cel mult 3 luni. Daca si dupa aceste 3 luni de consiliere copilul nu vrea sa plece de la tata, executorul face un PV si se cam termina executarea. Copilul nu poate fi obligat. Dar...daca dupa toata aceasta procedura copilul tot se impotriveste, se face din nou cerere de penalizare a tatalui in instanta; deci daca fetita nu vrea sa vina la dvs., tot tatal raspunde, pt ca se apreciaza ca este obligat sa convinga fetita.
Procedura s-a schimbat radical, inainte executorul mergea cu creditorul, lua copilul si cam asta era, nu conta ca tipa, plange, vrea, nu vrea, mama/tatal il lua si pleca; eeeii, acum se acorda o mare atentie vointei si protectiei copilului.
Va ofer o sugestie....daca (dar numai daca) fetita v-a fost incredintata in cadrul procedurii ordonantei presedintiale, solicitati prin executor instantei executarea fara somatie si fara trecerea unul termen, daca va admite, nu mai este necesar sa asteptati termenul de o luna, sa sesizati instanta pt penalizare. Insa acest lucru doar ajuta executorul sa mearga mai repede dupa fetita, dar nu va ajuta daca fetita refuza sa vina cu dvs.
Multumesc! am cerut prin avocata mea evaliuarea psihologica a fetitei de catre psihologul de la protectia copilului care cunoaste cazul; fetita a mai fost la ea si a constat ca tatal influenteaza fetita in privinta mea, el ma considera o mamam surogat copiilor le vorbeste foarte urat de mine, eu nu reusesc sa vorbesc cu ea din cauza lui , fiind acolo mi-e greu sa vorbesc cu ea si cat va fi acolo mereu va fi influentata, nu stiu ce sa mai fac?
Parerea mea este sa va adresati unui executor judecatoresc, dar cautati cu atentie pe cineva care sa se implice si, chiar daca procedura este cum este si nu permite a se trece peste vointa copilului, sa fie cineva care sa faca tot posibilul sa rezolve problema. Trebuie insa sa fiti constienta ca toata procedura poate dura destul de mult, dar trebuie parcursi toti pasii...cererea de penalizare, consiliere psihologica...existand, de asemenea riscul sa nu puteti lua fetita, in final. Cu toate acestea, eu zic ca merita sa incercati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Custodie comună cu domiciliul la mine: fetița nu mai vrea să vină acasă, vrea să plece cu tatăl în anglia, ce mă sfătuiți? Crăciun Georgiana Crăciun Georgiana Bună seara,am o fetita de 13 ani,am divorțat de tatăl ei acum 4 ani,avem custodie comuna cu domiciliul la mama,fostul soț locuiește în Anglia,în ultimul ... (vezi toată discuția)
Executare silita vizite minor any86 any86 Buna ziua. As dori daca se poate sa imi raspunda un executor judecatoresc. Am primit ieri somatie de executare silita vizite minor, dar am unele ... (vezi toată discuția)
Am nevoie de o a doua parere rodicagr rodicagr In luna august, prin ordonanata prezidentiala, am obtinut dreptul de a o avea pe fetita mea, timp de 3saptamani, timp in care era si nunta surorii ei mai ... (vezi toată discuția)