avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1902 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de intretinere cu uzufruct viager, reziliere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de intretinere cu uzufruct viager, reziliere

Am incheiat impreuna cu concubinul , un contract de intretinere cu uzufruct viager , cu o "doamna" anul trecut in 22.11.2012, dupa care ne-am mutat la casa ei, ea fiind foarte bolnava, dupa ce am zugravit in toata casa, am facut curat in casa si in curte.Miraculos si-a revenit din boala, (avea aprindere de plamani foarte grava), si la ora actuala ea doreste sa rezilieze contractul , pe motiv ca nu mai are nevoie de noi.In contract exista o clauza contractuala prin care este specificat ca poate schimba intretinerea in renta pe cale judecatoreasca sau la intelegere, dar ea nu doreste.Ea doreste rezilierea contrctului, ce sanse are sa reuseasca? noi nu dorim rezilierea contractului.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:38, 28 Noiembrie 2013
Exista o fraza" Subsemnata ... imi rezerv dreptul de uzufruct viager"asupra imobilului"- acesta inseamna ca poate sa ne evacueze din imobil,dar nu si rezilierea contractului?

Investitiile care s-au facut pe parcursul contractului, in cazul rezilierii contractului ar trebui sa ne achite?
acea e fraza care vă interesează. ea îi dă dreptul de a locui în imobil până la deces. acest drept îi este conferit însă doar ei, nu și altora. așa că dacă are de gând să apeleze la altcineva pentru întreținere, atâta vreme cât contractul dumneavoastră este valabil, acea persoană nu va putea locui în imobil.
iar contractul nu se poate rezilia decât în condițiile care v-au fost arătate mai sus. ”nu mai vreau io” nu este motiv de reziliere. dacă se ajunge totuși la acest final, atunci întreținutul va trebui să vă achite toate cheltuielile aferente acestui contract (acestea incluzând pe cele pe care le-ați achitat la încheierea contractului și cheltuielile avute cu reparația imobilului). întreținuta poate, cu acordul dumneavoastră, să răscumpere contractul în cauză. la cât vreți dumneavoastră.
până atunci continuați să vă îndepliniți obligațiile conform contractului.
multumesc foarte frumos de raspuns.In aceeasi context, daca avem contractul facut de un an de zile, si noi nu ne-am schimbat CI pe adresa doamnei, si noi locuim cu ea in aceeasi casa (mentionez ca avem CI valabil), daca se ajunge la instanta se poate lega de acest lucru? Momentan ea refuza sa ne ia in spatiu.
Va sfatuiesc sa inregistrati toate acestea pentru ca in anumite cazuri pot fi folosite in instanta. Nu e complicat sa va atarnati telefonul la gat cu inregistrarea video pornita. Inregistrati cand va refuza curatenia, spalarea, mancarea ... si le puneti bine. La proces i le prezentati intai avocatului si el va hotara cum sa le foloseasca. Si in principal nu va enervati. Daca aduce martori ca sa dovedeasca ca nu v-ati facut treaba iara inregistrati dar nu va enervati si fiti mereu amabili indiferent cat va provoaca, pentru ca se poate sa va provoace intentionat. Puneti pe hartie tot ce ati cheltuit, suma, data, chitanta si ce ati facut - zugravit, reparat, inlocuit cand si cat a durat.
multumesc

Alte discuții în legătură

Nelamuriri in legatura cu un cotr. v/c cu clauza de intretinere florance01 florance01 salutare la toata lumea, am si eu o nelamurire in legatura cu un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretine. Pe durata derularii contractului ... (vezi toată discuția)
Vanzare apartament cu uzufruct viager cristina09_aaa cristina09_aaa se poate vinde un apartament cu uzufruct viager? in ce conditii? (vezi toată discuția)
Contract de intretinere potyi potyi buna ziua, Am incheiat de 2 ani un contract de intretinere cu vecina noastra , care nu are pe nimeni si este nevazator grd 1 De 2 sapt. a refuzat sa ... (vezi toată discuția)