avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 730 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pretentii divort amiabil, dupa 1 an de zile
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pretentii divort amiabil, dupa 1 an de zile

Buna ziua/seara.

Va rog frumos sa ma ajutati cu o nelamurire.

Acum 1 an am divortat de fosta sotie, in mod amiabil. PE GURA am stabilit ca nu vrea niciunul dintre noi nimic de la celalalt. NU am fost la notar pentru a semna ca nu avem pretentii reciproce.

In timpul casatoriei, eu am cumparat un apartament (e pe numele meu). Banii de achizitie au fost primiti de mine de la parintii mei, printr-un ACT DE DONATIE (scos de notar) doar pe numele MEU. Fosta sotie nu stie de acest act de donatie nici pana acum, crezand ca banii mi-au fost dati de parinti fara nicio dovada (ca un cadou).

A trecut un an de la divort. De curand insa, am intrat in sfarsit in posesia apartamentului. Fusese castigat prin licitatie (sunt adjudecatar) si a tb sa astept atat timp pentru ca abia acum sa pot sa evacuez fostii proprietari pe cale legala.

Acum sotia "s-a trezit" ca vrea si ea jumatate din acest apartament, chiar daca este constienta ca nu a muncit nimic pentru ei. O mutare lipsita de orice moralitate. In fine...

Repet, nu am semnat ca nu avem pretentii, apart. e cumparat in timpul casatoriei, DAR cu bani dobanditi de mine printr-un act de donatie (din cate stiam eu atunci, acest act de donatie m-ar fi putut salva in caz de pretentiii intarziate... adica fix ce se intampla acum). Sper ca nu m-am inselat...

Spuneti-mi va rog, avand in vedere cele spuse mai sus, are dreptul fosta sotie la 1/2 din apartament? Chiar daca vorbim de donatie? Chiar si dupa 1 an de zile? Nu exista o limita legala pana cand poate avea cineva pretentii? Ma pot trezi si la 80 de ani ca vrea jumatate din ceva ce aveam impreuna?

Multumesc frumos,
J.
Cel mai recent răspuns: AntoanelaC , utilizator 09:30, 26 Noiembrie 2013
spuneți-i fostei că o să primească jumătatea de apartament când o să zboare porcu'.:rofl:
atâta vreme cât aveți actul de donație, are dreptul la exact nimic.
merită o lecție, pentru comportamentul ei. vă sugerez să îi spuneți că nu îi dați nimic și dacă nu îi convine să vă dea în judecată. nu îi spuneți nimic de actul de donație, lăsați-o să vedeți până unde merge. dacă vă dă în judecată, eventual vă luați un avocat scump. după aia puteți produce actul de donație. pe lângă cheltuielile ei de judecată, va trebui să mai plătească și pe ale dumneavoastră... o să fie distractiv...
Bunul e comun, iar o hot de partaj va e de folos , altfel oricum nu il puteati vinde sau incheia alte acte de instrainare pt ap, daca vreti sa fiti recunoscut ca singur proprietar al imobilului, veti face partaj, cu toate costurile ce implica.
Actul va e de folos, insa ramane de dovedit ca acea donatie a fost folosita pt achizitionarea ap. ca puteati primi o donatie si sa o folositi in alte feluri.
Suma coincide? in actul de donatie scrie ca sunt pt cumpararea unui ap ? Sunt elemente care v-ar folosi.
Pana la procesul de partaj, veti fi invitat la mediere, poate va lamuriti atunci si poate fosta accepta un partaj amiabil.
Eu va sfatuiesc sa vorbiti cu un avocat bun. Din proprie experienta va spun, ca eu am avut un act de vanzare cumparare in care se specifica foarte clar ca apartamentul este cumparat cu banii din donatia parintilor - erau procuratori de fonduri, doar pentru mine. Ba mai mult, am facut un imprumut la munca sa amenajz apartamentul. Si totusi la partaj el a obtinut 70%, facand dovada - mincinoasa, caci lucra la firma tatalui sau - ca a avut venituri mai mari. Eu am ramasa sa achit creditul - achitasem doar 5% din el la momentul partajului. Si i-am platit si sulta, 70% din valoarea de evaluare a apartamentului.
AntoanelaC a scris:

Eu va sfatuiesc sa vorbiti cu un avocat bun. Din proprie experienta va spun, ca eu am avut un act de vanzare cumparare in care se specifica foarte clar ca apartamentul este cumparat cu banii din donatia parintilor - erau procuratori de fonduri, doar pentru mine. Ba mai mult, am facut un imprumut la munca sa amenajz apartamentul. Si totusi la partaj el a obtinut 70%, facand dovada - mincinoasa, caci lucra la firma tatalui sau - ca a avut venituri mai mari. Eu am ramasa sa achit creditul - achitasem doar 5% din el la momentul partajului. Si i-am platit si sulta, 70% din valoarea de evaluare a apartamentului.

Nu se intelege foarte exact: Daca parintii au fost procuratori de fonduri la ce ati mai avut nevoie de credit? Ce ati achitat din banii parintilor? cei 5% de avans? Nu imi vine sa cred ca ati platiti si sulta 70% din valoarea apartamantului si ati mai platit si tot creditul. Sunteti sigura ca nu este o eroare?

Referitor la subiectul deschis (de puzuzu) eu va propun sa mergeti initial la un mediator, sa va evaluati pretentiile sa vedeti care sunt sansele sa castigati/castige in instanta. Daca fondurile sunt provenite dintr-o donatie si in aceeasi perioada ati achitat apartamantul sansele ca sotia sa castige ceva in instanta sunt aproape nule. Totusi cred ca ar trebui sa ii explice cineva situatia ca sa nu se arunce la cheltuieli inutile.
Creditul l-am luat pentru amenajarea si mobilarea apartamentului. Si credeti-ma. Stiu foarte bine cat i-am platit sulta. Mai mult, mie mi s-a atribuit niste mobila veche dintr-o garsoniera ce o detineam in Constanta, el a ramas cu garsoniera si eu a trebuit sa ii platesc sulta. Ce logica o fi avut judecatorul sa imi mai dea niste mobila ce nu aveam unde sa o pun, in schimb sa ii platesc "cash" ex-ului?Si apropo, procesul a durat 7 ani. Cred ca am avut si un avocat caruia nu i-a pasat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj... georgeta_bursuc georgeta_bursuc Buna ziua. Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns in privinta partajului. Pe scurt: am cumparat un ap. in timpul casatoriei cu bani din donatia mamei mele, ... (vezi toată discuția)
Partaj unde sora este coplatitoare lauradeleanu_ lauradeleanu_ Buna ziua! Momentan sunt in divort cu sotul meu si urmeaza sa deschid si procedura pentru partaj. Si aici este nelamurirea mea. Are vreun drept sotul meu la ... (vezi toată discuția)
Partaj garsoniera roxxanna roxxanna Stimati domni, As dori si eu un raspuns intr-o problema legata de un partaj al unui imobil. Sunt in proces de partaj cu fostul sot pentru o garsoniera, ... (vezi toată discuția)