avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 345 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj unde sora este coplatitoare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj unde sora este coplatitoare

Buna ziua!
Momentan sunt in divort cu sotul meu si urmeaza sa deschid si procedura pentru partaj. Si aici este nelamurirea mea. Are vreun drept sotul meu la cota lui de 50% din ap conform extrasului cf cand in contractul de creditare cu banca sunt eu si cu sora mea ca si coplatitor? Inclusiv banii pt avansul de 5% ii am de la parintii mei, cu extrase bancare care pot dovedi acest lucru. El nici macar la taxele notariale nu a contribuit. Apartamentul este luat prin programul Prima Casa, acum un an jumate.
Multumesc foarte mult!
Ultima modificare: Joi, 30 Iunie 2016
lauradeleanu_, utilizator
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 11:27, 30 Iunie 2016
Nu conteaza provenienta banilor ci dreptul de proprietate conform regimului matrimonial.

Cum in extrasul de CF apare si sotul cu o cota de 50 % inseamna ca aveti regimul matrimonial al comunitatii legale, caz in care apartamentul este bun comun iar sotul are dreptul la 50%.

Creditul nu va intra in partaj deoarece o aveti drept coplatitor pe sora si nu pe sot.

Faptul ca nu a contribuit la taxele notariale sau la avans nu are importanta deoarece se prezuma ca fondurile sunt comune avand in vedere regimul matrimonial.

Extrasul bancar nu va luat in considerare atata timp cat nu a existat o donatie sau un act de imprumut din partea parintilor autentificate la notariat .
Sa inteleg ca dupa partaj eu raman sa achit un credit integral la ceva ce detin doar pe jumatate?
Creditele se achita de catre persoanele inscrise in contractul de credit.

Creditul ar fi intrat in partaj doar in cazul in care sotul era coplatitor sau garant in contract.

Nu cunoastem motivele pentru care sotul nu a avut nicio calitate in contract, probabil nu avea venituri suficiente sau deloc.

In procesul de partaj ex-sotul va poate cere sa ii platiti o sulta pentru cota de 50%, lucru pe care sunt convins ca il va face.

Nu il puteti evacua decat daca ii platiti sulta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Separarea bunurilor in timpul casatoriei olgutzy olgutzy Am cumparat dupa casatorie un apartament ai carui proprietari suntem eu si sotul meu. Banii pentru plata apartamentului, au provenit astfel: 2/3 din partea mea ... (vezi toată discuția)
Partaj Vicky1 Vicky1 Buna ziua. Fostul sot doreste sa mergem la notariat pentru a face partajul. Am cumparat in timpul casniciei un apartament de la mama si sora mea, ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, va rog sa ma ajutați cu o lămurire. am cumpărat ... AlexandruLuminare AlexandruLuminare Buna ziua, Va rog sa ma ajutați cu o lămurire. Am cumpărat împreună cu viitoarea soție un imobil în cota parte 50/50 fapt specificat și în ... (vezi toată discuția)