avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Taxa judiciarã de timbru: stabilire, scutire de la ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Taxa judiciarã de timbru: stabilire, scutire de la platã

Taxa de timbru se stabileşte de către instanţă după examinarea cererii de chemare în judecată şi cuantumul acesteia va fi comunicat reclamantului la primul termen de judecată?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 22:18, 24 Noiembrie 2013
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Da, asa se procedeaza, as zice eu.
Inteleg ca va referiti la asitenta juridica gratuita...

Daca nu o depuneti la acel moment va atentioneaza sa timbrati si tot acolo ajungeti...doar ca ceva mai tarziu...

Asistenţa juridică gratuită e una, scutirea de taxa de timbru e alta. Sunt două forme distincte ale ajutorului public judiciar. Userul a specificat limpede că se referă la scutirea de la plata taxei de timbru.

Soluţia se găseşte în textul de lege citat de Gabriela Pintea.
Din punctul meu de vedere este aberant ca în momentul introducerii cererii de chemare în judecată să fi plătit şi o taxă de timbru. Omul de rând nu are cum să ştie care este cuantumul acesteia şi cum se calculează.
Era mult mai logică reglementarea din Vechiul Cod de Procedură Civilă în care instanţa stabilea cuantumul taxei de timbru şi dădea un termen părţii pentru a achita suma.

GheorgheFloroiu a scris:
Era mult mai logică reglementarea din Vechiul Cod de Procedură Civilă în care instanţa stabilea cuantumul taxei de timbru şi dădea un termen părţii pentru a achita suma.

În vechiul Cod de procedură civilă nu a existat o asemenea prevedere.

Ea exista în Normele de aplicare a Legii nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerea de apel cand trebuie depusa taxa de timbru? voinea75 voinea75 Va rog sa-mi spuneti, pana cand trebuie depusa taxa de timbru intr-un apel? Pana la prima infatisare? Pana la primul termen? Care e diderenta intre primul ... (vezi toată discuția)
Stabilirea cuantumului taxei judiciare de timbru chitoiu chitoiu Cine dispune cuantumul taxei de timbru si cand ? Multumesc (vezi toată discuția)
Instanta a respins cererea ca netimbrata. ce sanse am in recurs? arania arania Buna seara, Intr-un proces pt restante cheltuieli intretinere in intampinarea pe care am facut-o am contestat cuantumul sumelor(cele de la inceputul ... (vezi toată discuția)