avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ore suplimentare neplatite, weekend lucrat si neplatit
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ore suplimentare neplatite, weekend lucrat si neplatit

Buna ziua,

Tatal meu are 54 de ani si acum doua zile a suferit un infarct miocardic fiind transportat de urgenta la Bucuresti si in acest moment i s-a pus un stent, urmand sa i se puna si cel de al doilea. Este inca internat, iar in prima noapte a fost la terapie intensiva. Cauza , printre altele este si munca si stresul de care are parte in exces.

Conform contractului de munca ar trebui sa lucreze 8h/zi de luni-vineri insa programul lui si al celorlati angajati este cu totul altul si se profita de faptul ca sunt oameni simpli, tematori ca-si pot pierde locul de munca daca comneteaza ceva.

Tatal meu pleaca spre munca in fiecare zi de la ora 5 dimineata si mai ajunge acasa in jurul orei 21:00-22:00. Cateodata lucrand si noaptea daca situatia este de asa natura ( domeniul gen drumuri si poduri). De cel doua luni a fost nevoit sa lucreze chiar si in weekend ( sambata si duminica), la fel , de dimineata pana seara tarziu, la 21:00-22:00, nefind platit suplimentar nici el si nici alti colegi si a primit o zi libera de abia dupa doua saptamani. VA dati seama ca nici unul din colegi nu ar depune marturie impotriva angajatorului de teaa sa nu isi piarda locul de munca. Este inacceptabil acest lucru avand in vedere ca sunt totusi niste legi care sunt de partea unui angajat si de care angajatorul nu tine cont. Cum sa ii dai unui angajat liber dupa 14 zile de lucru in continu? SI nu exagerez pentru ca in aceasta perioada, intr-unul din weekedn-uri am ajuns si eu acasa, in vizita si vineri seara a ajuns la 22:00 acasa, sambata la fel si duminica la 20:30.

Va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi si recomandari in acest sens pentru ca tatl meu nu se poate inca pensiona, nici macar pe caz de boala . Stentul care i-a fost pus nu este unul performant si ni s-a recomandat un alt stent care ne-ar costa 1500 de euro, care nu este acoperit de Casa de Sanatate deloc si mai mult de atat, acest sent se poate pune doar in spitale private avand in vedere , din cate am inteles de la medic, ca spitalele de stat nu mai accepta ca aceste interventii sa aiba loc la stat , incercand sa evite alte procese intentate de pacienti spitalelor de stat pt recuperarea banilor pe care acestia ii platesc pentru aceste stenturi deloc ieftine.
In afara de pretul acestui stent, avand in vedere ca se poate pune doar intr-un spital particular, costul interventie impreuna cu o saptamana de internare pentru recuperare ne costa 2500-3000 de euro. Evident, nu ne permite acesti bani. Pe 4 dec trebuie sa aiba urmatoarea interventie :(.

Ne este teama ca se va intoarce la munca, in aceleasi conditii ca si pana acum si nu va rezista. Precizez ca locuieste intr-un oras mic din tara, unde oamenii isi gasesc cu greu un job si unde angajatorii profita la greu de necunostiinta lor in ceea ce priveste drepturile muncii. Salariile sunt mizere si cu toate acestea oameniilor le este teama sa comenteze. Nici macar concediile nu si le pot lua asa cum vor ei. Li se spune ca zilele nu se reporteaza pentru anul urm, si sunt obligati sa si le ia pana la sf anului, in doua transe... chiar daca nu e nevoie de atatea zile de concediu deodata.SI inca ceva: daca nu au de lucru, nu ii pune in acel concediu tehnic, ci ii lasa acasa si le ia din zilele lor de concediu.

Imi este teama ca si daca se va intoarce la munca si nu va mai face fata programului acesta, va fi dat afara, desi sunt constienta ca nu este corect.

Va rog sa ma ajutati cu o recomandare in ceea ce priveste un avocat pe legislatia muncii in Bucuresti, la care pot apela in urmatoarele zile. Deasemenea, ma intereseaza sa stiu si parerea dumneavoastra in ceea ce priveste situatia pe care v-am descris-o,. Drept dovada, pot cere o lista a convorbirilor telefonice pe care tatal meu le-a facut pe tot anul acesta. Se poate verifica ca acele nr de telefon cu care a comunicat sunt ale sefilor de echipa etc... la ore care depasesc programul normal si in weekend. As avea nevoie sa stiu ce alte dovezi ar fi necesare si ce se poate face.

O zi buna,
M
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:29, 24 Noiembrie 2013
1. Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile după efectuarea acesteia. În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul de 60 de zile, în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.

Sporul pentru muncă suplimentară se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.

2. Repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica. În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern, situaţie în care se va negocia şi acorda un spor la salariul de bază.
Nu exista nicio reglementare cu privire la cuantumul acestui spor in actualele prevederi ale Codului Muncii.

3. Nerespectarea de catre angajator a legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata ITM-ului si/sau Inspectiei Muncii.

4. Codul Muncii , art.260:
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:

....
g) incalcarea de catre angajator a prevederilor art. 139 si 142, cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei;
h) incalcarea obligatiei prevazute la art. 140, cu amenda de la 5.000 lei la 20.000 lei;
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Program de lucru, zile libere consecutive DLR DLR Buna seara, Am si eu o nelamurire, daca puteti sa ma ajutati. Am urmatorul program la serviciu: Sap. 1: Duminica 13 Noiembrie - Sambata 19 ... (vezi toată discuția)
Pontaj anymaryh anymaryh Buna ziua! Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema : salariat care are prog de munca de L-V cate 8 h, si mai face si ore suplimentare. In zilele de ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare ! dinamo99 dinamo99 Depasirea orelor legale de munca,precizez ca nu se platesc orele suplimentare si nici nu se compenseaza cu zile libere In luna Octombrie am avut 182 de ore ... (vezi toată discuția)