avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 473 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... act de vanzare cumparare - succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

act de vanzare cumparare - succesiune

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi in urmatoarea situatie:
* in timpul vietii bunicii mei le-a vandut casa parintilor mei (fiu si nora) prin act de vanzare cumparare cu clauza de intretinere; in 2003 bunicul a decedat ca urmare se face succesiunea, iar acest act de V-C este introdus in proprietatile care fac obiectul succesiunii. Succesiunea este definitiva si irevocabila. In urma acesteia proprietarul casei si terenului care anterior au facut obiectul contractului de V-C devine tatal meu. La un an dupa succesiune bunica se razgandeste si reziliaza contractul de V-C invocand ca nu a fost respectata clauza de intretinere; devenind astfel proprietara casei si a terenului. In prezent doreste sa revina la hotararea de reziliere a contractului in sensul anularii acesteia pentru ca contractul de V-C sa ramana valabil.
Cel mai recent răspuns: ana94 , utilizator 22:48, 2 Aprilie 2009
Mesajul dumneavoastra este extrem de incalcit...
In orice caz, inteleg ca bunica doreste acum sa fie intretinuta in continuare conform unui contract pentru care tot ea a solicitat sa se pronunte o hotararea de reziliere.
Cel mai bine este sa se intocmeasca un nou contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere in favoarea bunicii.
Mult succes!
Din pacate nu prea inteleg mesajul dvs.
retineti insa ca nu se putea introduce la masa succesorala bunul care facea obicet al contractului de vanzare cumparare. Acel bun fusese instrainat. Doar daca se facea dovada ca a fost o liberalitate ( o donatie degizata) se putea introduce buna la masa de impartit.
Ori nu am inteles bine, ori dvs. de fapt intrebati daca se poate anula acel contract de vanzare cumparare...reveniti si fiti mai explicit.
succes
av. Ileana Schwarz
Imi cer scuze daca nu sunt inteleasa dar o sa incerc sa relatez exact asa cum s-au desfasurat lucrurile:
1. In anul 2001 bunicii le dau parintilor mei casa si terenul prin contract de V-C cu clauza de intretinere;
2. In anul 2003 bunicul moare, bunica impreuna cu unchiul meu fac succesiunea. Tatal meu nu a participat la acesta -putea sa se desfasoare procesul de succesiune doar cu cele 2 partii prezente ? In masa succesorala a fost introdus acest act de V-C legalizat la un notar public si prin sentinta judecatoareasca casa si terenul (din actul de V-C ) au fost repartizate tatalui meu.
3. Ulterior bunica se razgandeste si reziliaza contractul de V-C invocand ca nu a fost respectata clauza de intretinere.
In acest moment ea doreste sa-i faca un alt act de V-C.
Cum trebuie sa procedeze in aceasta situatie? Poate sa-i faca din nou act de V-C avand in vedere ca succesiunea este definitiva si irevocabila? Care din cele 2 sentinte sunt valabile? Si unde trebuie sa ne adresam la notar sau la tribunal.
Multumesc anticipat pentru raspunsurile competente pe care mi le-ati oferit, Ana Milea
Ultima modificare: Joi, 2 Aprilie 2009
ana94, utilizator
Sfatul meu este sa cautati un avocat.Dar, daca am inteles bine, succesiunea dupa bunic s-a facut in lipsa tatului dvs.-mostenitor legal.A acceptat tatal dvs. succesiunea dupa bunic?S-a facut succesiunea la notar fara a fi chemat si tatal dvs.?In acest caz, daca tatal nu a fost chemat, puteti anula actele facute astfel.Daca tatal nu a fost acceptant, situatia se complica.Eu nu inteleg, a fost bine o vreme, dupa care bunica se supara, dupa care bunica revine?!
va putea face acelasi act de vanzare cumparare cu clauza de intretinere. Mai bun decat donatia, dar repet, luati-va un avocat.
Raman la pararea ca acel imobil obiect al contractului de vanzare cumparare nu avea ce sa caute la masa succesorala.

succes
av. Ileana Schwarz
Multumesc pentru raspuns.
Da succesiunea s-a facut in lipsa tatalui meu, el aflandu-se in jud. Teleorman la bunicii materni in timpul inundatiilor din iulie 2005; acest lucru poate fi dovedit cu adeverinta eliberata de Primaria Contesti jud. Teleorman. Nu a fost de acord cu succesiunea nefiind in localitatea Golesti jud. Vrancea unde a avut loc succesiunea. Procesul s-a desfasurat. El a primit o sentinta definitiva si irevocabila care cuprinde terenul si casa care au facut obiectul din actul d V-C.
Care din cele 2 acte sunt valabile:
1) actul de reziliere;
2) sau sentinta judecatoreasca? (succesiunea)
Multumesc inca odata, Ana Milea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bunurile proprii dobandite prin mostenire pot fi lasate la randul lor prin testament? medeea77 medeea77 Buna ziua! Ma confrunt cu urmatoarea situatie juridica: Bunicul meu (91 de ani) a mostenit anumite bunuri in urma cu 6 luni, in acest sens existand un ... (vezi toată discuția)
Referitor sentinta civila sweet_rally4u sweet_rally4u Buna seara!am o mare rugaminte la dvs..Parintii mei au detinut un teren de 1000 mp,din care,printr-o cerere de instrainare mi-au dat 580 mp pt a-mi construi o ... (vezi toată discuția)
Succesiune- cote succesorale adriannita adriannita Buna ziua! intru direct in subiect si incep a face o schema si anume; bunicii mei din partea tatalui au avut sase copii , mai traieste doar bunica alaturi de ... (vezi toată discuția)