buna ziua,
revin cu o problema, sunt angajata din septembrie la o firma de distributie ca agent de vanzari, la toti colegii mai vechi se face virarea salariala in cont(salariul fix) si comisioanele le primesc cash de la patron,eu nu am cont cu card atasat si am primit salariul in mana cum s-ar spune.problema este ca pe contractul de munca am 1800 brut si dupa primele 3 luni in care totul a fost in regula au inceput sa-mi dea salariu doar 900 ron si chiar mai putin,asa cum are chef patronul ma anunta cat sa-mi opresc din incasari,precizez ca eu nu am semnat nici un stat de plata!este normal asa ceva?si daca nu este imi este teama sa ridic problema sa nu ma concedieze!
Contractul de munca se incheie in 3 exemplare. Unul pentru angajat, unul pentru angajator si unul pentru ITM.
Dumneavoastra aveti exemplarul dvs inregistrat cu numar de inregistrare si stampila de la ITM pe el? Inregistrarea contractelor de munca se face in maxin 20 zile de la data incheierii lui.
Avand in vedere faptul ca nu aveti card, nu semnati stat de plata, sunt indicii ca angajatorul va plateste la negru.
Faceti o sesizare la ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca ).
Daca va este teama de concediere, incercati o discutie deschisa si corecta cu angajatorul. Increcati sa-i explicati punctul dumneavoastra de vedere, cu atat mai mult cu cat va ajuta contractul de munca, in care spuneti ca se specifica un salariu de 1800 lei. Intrucat aceasta suma reprezinta salariul dumneavoastra brut, cereti explicatii cu privire la sumele pe care le plateste societatea in numele dumneavoastra la fondul de asigurari sociale, de sanatate, impozit, s.a. Daca salariul nu este evidentiat corect din punct de vedere contabil si nici nu s-a inregistrat contract la ITM, poate ca nici nu e bine sa ramaneti "angajata" la cineva in care nu aveti incredere ca va va plati maine.
Mult succes!
Este posibil sa lucrati la negru. Aveti o copie a contractului de munca? Personal cred ca nu aveti, altfel ati fi avut salariul virat pe card , se pare ca acesta este modul de salarizare practicat de societate. O parte de bani virati pe card ( cei conform CIM) si comisionul la negru pe care angajatorul il plateste in mana colegilor dvs.