avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Contract de asistenta juridica
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Contract de asistenta juridica

Imi poate si mie arata cineva in ce baza sunt obligata (daca oi fi) sa cumpar tipzate de la Baroul Bucuresti?
E vreo decizie bb, UNBR, e vreo precizare pe undeva? :sorry:
Ca, personal, nu am gasit vreuna si stau si ma intreb in ce masura imi pot fabrica propriul contractier. Si sa-l fac mov!!! :P Ca nu-mi place nici rozul si nici galbenul... ;)
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 15:07, 3 Aprilie 2009
Uite ici: [ link extern ]
Aia cu tipizatele. Noroc ca mi-ai zis tu, ca eu le foloseam tot p-alea. :D :P
Nici mie nu imi plac culorile, dar exista Hotarare pe site-ul Baroului Bucuresti. Se presupune ca ...organele de conducere au hotarat.
Instantele deja pun intrebari daca ai imputernicire roz dupa 01.03 de cand sunt valabile cele galbene.
eu, personal, chiar daca poate va suparati, ma leg de aceasta dovada a calitatii de reprezentant daca e roz si e dupa 01.03.
Incerc sa vad masura ca pe un mijloc de protectie.

numai bine.
av. Ileana Schwarz
ileana a scris:

eu, personal, chiar daca poate va suparati, ma leg de aceasta dovada a calitatii de reprezentant daca e roz si e dupa 01.03.
Incerc sa vad masura ca pe un mijloc de protectie.


Pai, in temeiul lui 161 Cpc, cer un termen si imi dovedesc calitatea, adica cumpar formulare galbene. :D
Oricum, eu vad ca sanctiunea sa vina din partea Baroului Bucuresti si nu din partea instantei.
Cu sau fara tipizate galbene eu tot sunt un membru al Baroului Bucuresti.
Ultima modificare: Joi, 2 Aprilie 2009
Gabriela Mihai, Avocat
Eu am intrebat-o pe o tanti de la sector 3 in ce baza legala imi cere anumite imputerniciri... Ma trimite la minunea asta de hotarare de anul asta...
Pai scrie in hotarare ca sunt obligata sa am imputernicirea tipizata? Ca nu pot imprima anexa I la statut??
Am vreun temei legal?
Citesc in statut:
Art. 126
(1)Contractul de asistenta juridica este incheiat in forma scrisa, ceruta ad probationem. El trebuie sa indeplineasca toate conditiile cerute de lege pentru incheierea valabila a unei conventii si dobandeste data certa prin inregistrarea sa in registrul oficial de evidenta al avocatului, indiferent de modalitatea in care a fost incheiat.
(2)Contractul de asistenta juridica poate fi incheiat si prin orice mijloc de comunicare la distanta, care poate reproduce legal semnaturile partilor. In acest caz, data incheierii contractului este data la care avocatul a luat cunostinta de semnarea contractului de catre client. Se prezuma ca avocatul a luat cunostinta de incheierea contractului la urmatoarele date:
a)data la care contractul a sosit prin fax sau e-mail (semnatura electronica) la sediul profesional al avocatului; daca transmisiunea prin fax are loc dupa ora 19.00, se prezuma ca avocatul a luat cunostinta in ziua lucratoare urmatoare zilei transmisiunii;
b)data primirii contractului semnat prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire.
(3)Contractul de asistenta juridica poate lua forma unei scrisori de angajament care sa indice raporturile juridice dintre avocat si destinatarul scrisorii, inclusiv serviciile avocatiale si onorariul, semnata de avocat si transmisa clientului. In cazul in care clientul semneaza scrisoarea sub orice mentiune expresa de accept a continutului scrisorii, aceasta dobandeste valoarea unui contract de asistenta juridica.
(4)Contractul de asistenta juridica poate fi incheiat, in mod exceptional, si in forma verbala in fata unei autoritati sau a oricaror persoane fizice sau juridice cu conditia ca acestea sa ateste ca au fost de fata la exprimarea acordului de vointa intre avocat si client. Contractul in forma scrisa va fi incheiat in cel mai scurt timp posibil.

De unde reiese ca am nevoie sa am o anumita forma, culoare etc.?
Daca il pot incheia si prin fax, cum trimit prin fax exact exemplarul galben?
Daca il pot incheia si verbal, daca il pot chiar modifica fata de modelul de contract anexa... cum e asta compatibil cu ideea de contract tipizat?
Am vazut minunatia aia de hotarare, ce aplica ea din deciziile UNBR? Exista o astfel de decizie UNBR?

Pana la CPC, pot sa ichei contractul verbal in fata instantei, daca am clientul acolo, conform Statut.

Apreciez optimismul Ilenei, dar eu nu ma pot abtine sa nu vad masura (care e valabila numai in Bucuresti) ca pe o modalitate de a face bani...
Sa inteleg ca restul tarii e mai desteapta si acolo justitiabilul stie a se proteja singur, nefiind nevoie de un alt mod de protectie?
Cum pastrez eu un exemplar original al contractului, daca eu am numai doua exemplare: una pentru client si una pe care scrie copie?...
Cum il execut pe client in baza unui contract de la care am doar o copie?
Etc. etc.
Va asigur ca nu mi-am pus atatea intrebari dar ma deranjeaza teribil cand vad oameni slabi pregatiti, care se prezinta in instanta si ...habar nu au pe ce lume sunt.Eu nu spun ca sunt "desteapta" ca nu sunt inca (sic!)si asta stiu.Dar incerc sa-mi depasesc conditia si exista resurse pentru a nu te face de ras in instanta. Vorbesc despre asta pentru ca asta fac. ori, daca te faci de ras in instanta si esti avocat in regula pe la Barou, nici nu mai conteaza culoarea imputernicirii...

Eu cred ca exista deschidere la Baroul Bucuresti si se incearca o orecare transparenta ( care nu a existat niciodata inainte!). Da, sunt optimista si va multumesc ca ati sesizat asta.Incerc sa vad intotdeuna partea buna a lucrurilor, a oamenilor, a intamplarilor...

numai bine
av. Ileana Schwarz

un carnet cu 50 de contracte si tot atatea imputerniciri e app. 25 RON
Ultima modificare: Joi, 2 Aprilie 2009
Ileana Schwarz, Avocat

Alte discuții în legătură

Tipizat pentru împuterniciri avocațiale neconform Samulea Samulea Buna ziua! Am o intrebare care face referire direct la avocati de aceea sunt curios de ce raspunsuri voi primi. In statutul profesiei de avocat se face ... (vezi toată discuția)
Avocat stagiar Alexandrina  Iacob Alexandrina Iacob Buna seara, Va rog sa-mi dati si mie un sfat la urmatoarea situatie ; Am incheiat un contract de colaborare cu un avocat definitiv (eu fiind stagiar), la ... (vezi toată discuția)
Avantaje oferite de barou membrilor Corina Capotã Corina Capotã Stimati colegi, Doresc sa aflu ce avantaje va sunt oferite de Baroul din care faceti parte in schimbul taxei lunare achitata acestuia: abonamente/acces ... (vezi toată discuția)