avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Ce venituri ale sotilor nu intra in masa de bunuri ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Ce venituri ale sotilor nu intra in masa de bunuri supuse partajarii?

In timpul casniciei exista venituri ale sotilor care nu intra in masa partajabila?
Cel mai recent răspuns: polloctav , utilizator 08:36, 27 Noiembrie 2013
despagubiri, venituri din chirii sau vanzare a unor bunuri proprii, premii..
Va rog sa-mi raspundeti daca :

- veniturile din norma de hrana,
- veniturile din drepturi norma de echipare,
- veniturile din ajutor de pensionare si alte drepturi salariale si asimilate salariilor castigate in instante ,
- veniturile din recompense prime salariale
- veniturile din prime de vacanta
reprezinta venituri proprii extrasalariale care nu intra in masa de bunuri supusa partajarii.
Bunurile proprii Art. 340
Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecarui sot:
a) bunurile dobandite prin mostenire legala, legat sau donatie, cu exceptia cazului in care dispunatorul a prevazut, in mod expres, ca ele vor fi comune;
b) bunurile de uz personal;
c) bunurile destinate exercitarii profesiei unuia dintre soti, daca nu sunt elemente ale unui fond de comert care face parte din comunitatea de bunuri;
d) drepturile patrimoniale de proprietate intelectuala asupra creatiilor sale si asupra semnelor distinctive pe care le-a inregistrat;
e) bunurile dobandite cu titlu de premiu sau recompensa, manuscrisele stiintifice sau literare, schitele si proiectele artistice, proiectele de inventii si alte asemenea bunuri;
f) indemnizatia de asigurare si despagubirile pentru orice prejudiciu material sau moral adus unuia dintre soti;
g) bunurile, sumele de bani sau orice valori care inlocuiesc un bun propriu, precum si bunul dobandit in schimbul acestora;
h) fructele bunurilor proprii.

Veniturile din munca si cele asimilate acestora Art. 341
Veniturile din munca, sumele de bani cuvenite cu titlu de pensie in cadrul asigurarilor sociale si altele asemenea, precum si veniturile cuvenite in temeiul unui drept de proprietate intelectuala sunt bunuri comune, indiferent de data dobandirii lor, insa numai in cazul in care creanta privind incasarea lor devine scadenta in timpul comunitatii.

veniturile pt norma de hrana si cele pt echipament ar fi trebui cheltuite potrivit scopului pt care le-ati primit.
Va multumesc .
As dori totusi sa-mi raspundeti pentru fiecare punct in parte deoarece sotul revendica aceste venituri si cere ca aceste sume sa fie scazute din masa partajala a sotiei in procesul de partaj ce se deruleaza . Mentionez ca si sotia a avut toata viata ca si el serviciu si ca sotie si mama ,menajul familiei a fost doar in sarcina ei.
Eu as fi vrut sa ziceti de la inceput care e situatia cu care va confruntati, deci care e problema ? Ce revendica mai exact si cum argumenteaza ?
Partaj se face pe bunurile care sunt de impartit la data partajului.
In lege scrie ca sunt comune, mai mult de atat ce sa va zic ?

Alte discuții în legătură

Divort ddaria_2008 ddaria_2008 va rog sa ma jautia si pe mine, sotii au impreuna un imobil cu credit si 2 autoturisme iar unul din sotii un imobil dobandit inainte de casatorie cu se face ... (vezi toată discuția)
Buna seara ! am o întrebare : vreau sa divorțez și am o nelămurire ... Popvlad66 Popvlad66 Buna seara ! Am o întrebare : Vreau sa divorțez și am o nelămurire ! Am o sumă de bani Intr un cont bancar pe numele meu . In cazul in care va fi nevoie ... (vezi toată discuția)
Partaj dupa divort lucica3 lucica3 buna seara! daca in timpul casatoriei unul din soti si-a pus o parte din bani separat intr-un cont bancar fara stirea celuilalt sot, considerind ca munceste ... (vezi toată discuția)