avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Teren fara drum de acces
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Teren fara drum de acces

As dori sa va intreb daca noi am fost pusi in posesie in 1996 cu un teren de 7000mp iar acum s-a constatat ca detinem cu 500 mp mai mult poate cineva sa intabuleze terenul de 500mp daca acest teren nu are drum de acces la el? pentru ca o avocata a intabulat acest teren ,este posibil asa ceva?Nu noi am masurat terenul noi am fost pusi in posesie,ce am putea face?
intabulare inseamna inscrierea in cartea funciara , nu are legatura cu drumul de acces care este necesar a fi existent la cadastru.
Va multumesc pentru raspuns dar pe unde o sa aiba acces la acest teren ptr ca trenuie sa treaca curtea omului iar persoana respectiva nu este obligat sa-i daie servitudine de trecere
buna seara. In parte depinde si de destinatia terenului respectiv, dar obligativitatea asigurarii unui drum de acces/de servitute este reglementata prin Codul Civil, HG525/1996 (Regulamentul general de urbanism) si Regulamentul privind intocmirea documentelor cadastrale. Dimensiunea caii de acces depinde de mai multi factori (in cazul nostru s-a decis prin PUZ, drum cu latimea de 7 m pentru accesul autovehiculelor utilitare-pompieri, Salvare, etc). daca terenul in cauza nu are iesire la nici un drum, principal sau secundar, s-ar putea ca dvs., sau ceilalti proprietari invecinati, sa trebuiasca sa asigurati o cale de acces catre terenul respectiv. Sper sa va ajute raspunsul meu.
Nu inteleg de ce spuneti ca vecinii ar trebui sa-i asigure drum de acces.Noi am primit de la stat un teren in 1991 statul ne-a pus in posesie,ei l-au masurat iar acuma dupa 23 de ani de cind il avem,o avocata a intabulat 700 mp patrati ptr ca spune aceasta avocata ca avem mai multi metei,primarita care a fost acum trei ani nu a vrut sa semneze ca nu este legal dar a semnat viceprimarul eu ce nu inteleg de ce trebuie sa-i daie vecinii drum de acces la teren din moment ce nu a avut niciodata teren ,si nu a fost niciodata pusa in posesie;avocata a cumparat o hirtie o sentinta judecatoreasca cu litigi dar persoana respectiva nu a avut niciodata teren inaceasta zona ,cum poate o avocata sa intabuleze in gradina omului ptr ca a intabulat in 4 locuri diferite deci in gradina la 4 famili;de ce sa fie vecinii obligati sa-i daie drum de acces, in zona in care este terenul nici nu sint drumuri de 7 metri sint drumuri de 4metri sint toate drumuri private;
Din ce inteleg, in cazul dvs. sunt 2 probleme diferite. am incercat sa va raspund la intrebarea privind obligativitatea unui drum de acces (dimensiunea acestuia, repet, tine de factorii locali). Pe de alta parte, din cate inteleg, problema majora ramane intabularea acelei suprafete de 500-700 mp, pe care o stiati a fi proprietatea dvs. (prin punerea in posesie de catre stat), de catre o alta persoana. In principiu, pentru cadastru si intabulare (acestea nu se pot face separat) exista o serie de acte care trebuie sa fie depuse, printre care si actele de proprietate in copii legalizate. daca persoana respectiva a depus aceste acte, si a facut dovada proprietatii asupra terenului, atunci va avea, probabil, si dreptul de a solicita acces la terenul respectiv. Poate ca refacerea masuratorilor cadastrale (GPS) a aratat altceva, poate alta e cauza...Nu e prima data cand situatia din teren nu bate cu cea din documente, si poate prin remedierea acestor erori s-a ajuns la situatia pe care ati prezentat-o.
In orice caz, din cate stiu, la cadastrare/intabulare se urmareste si daca exista acces la un drum.
Ultima modificare: Luni, 25 Noiembrie 2013
dheedo, utilizator

Alte discuții în legătură

Actualizare intabulare marc55 marc55 Buna ziua. In anul 2005 am facut la oficiul de cadastru incheierea de intabulare a unei proprietati obtinute in uram actului de vanz -cump.aceasta a fost ... (vezi toată discuția)
Drum servitute mihai13d mihai13d Buna ziua am achizitionat de curand (5) zile un teren , in vederea construirii uni case . dar am aflat ca intr e mine si vecinii spate - fata exista un drum ... (vezi toată discuția)
Litigiu teren intravilan Octav5 Octav5 Buna seara, Am cumparat acuin anul 2002 ani un teren intravilan (teren cu destinatie agricola - trecut in intravilan). Terenul a fost cumparat cu cadastru ... (vezi toată discuția)