Buna ziua! In cazul in care exista o sentinta judecatoreasca care obliga un individ sa plateasca pensie alimentara, hotarare transmisa de instanta la locul de munca al individului, iar acesta i-si schimba locul de munca, cui ii revine obligatia ca aceasta hotarare sa fie transmisa la noul loc de munca ? Un caz concret : fostul i-si schimba locul de munca iar pensia alimentara datorata copiilor vine prin mandat postal exact la limita legii, adica pana sa poata fi executat pentru neplata. Studiind dosarul de divort, dupa ramanerea lui definitiva si irevocabila, am descoperit un inscris prin care instanta obliga institutia la care lucra individul ca in cazul in care acesta i-si schimba locul de munca sau se pensioneaza,hotarerea de plata a pensiei alimentare sa fie transmisa la noul loc de munca ( si se vede treaba ca acest lucru nu s-a intamplat ) sau in cazul in care nu se cunoaste noul loc de munca eu ( ca si creditor ) sa fiu instiintata( nici acest lucru nu s-a intamplat ). Sincer, nu mi se pare normal ca odata ce exista o sentinta judecatoreasca, fiecare sa dispuna de ea dupa bunul ei plac...In acest fel eu nu pot pune baza pe aceasta suma ( infima dealtfel in raport cu cheltuielile reale necesare intretinerii comorilor mele ), indiferent ca este vorba despre hrana copiilor ( ei manaca din 2 in 2 luni, sau din 3 in 3 luni? ) imbracaminte sau "Doamne fereste " doctori...medicamente...
Cum pot remedia aceasta situatie?
Va multumesc!(anticipat)
Ce intelegeti dv. prin "pensia alimentara vine prin mandat postal exact la limita legii"?Nu cred ca este trecuta in hotarare o data certa a lunii pana la care paratul este obligat sa plateasca pensia de intretinere. Probabil va plateste infunctie de ziua de salariu care nu este obligatoriu sa fie aceeasi cu ziua de salariu a fostului angajator. Ziua de salariu poate fi 30 / 31 ale lunii care tocmai se incheie, sau, in cele mai multe cazuri, in luna in curs se plateste salariul pentru luna anterioara la o data stabilita prin decizie de catre angajator. In plus, din cauza crizei financiare, in Romania sunt suficienti angajatori care nu mai reusesc sa respecte ziua de salariu. Mai conteaza daca pesnia de intretinere se plateste prin poprirea pe salariu sau mandat postal? Important este ca plateste.
"Art. 305. - Abandonul de familie
c) neplata cu rea-credintã, timp de 2 luni, a pensiei de întretinere stabilitã pe cale judecãtoreascã, se pedepseste, în cazurile prevãzute la lit. a) si b) cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendã, iar în cazul prevãzut la lit. c), cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendã."
La limita legii inseamna ca cu o zi, maxim 2 zile inainte sa se implineasca doua luni de la pensia trimisa anterior, vine cu un mandat postal... Criza financiara "loveste" numai in cel care este obligat prin lege ca macar in acest fel sa-si aduca contributia la cresterea unui COPIL? (intamplator, al lui...) Eu,ca mama, nu traiesc in ROMANIA??? Sau mamele sunt scutite ce "criza financiara" ?Pe mine nu ma intreba copii cand vin acasa daca am sau nu sa le dau sa manance, de inbracat,de incaltat, sau....sunt in criza financiara....(?!)
Intrebarea mea ramane in picioare si se refera la un raspuns argumentat juridic.
Multumesc anticipat specialistilor carora le cer sfatul si ajutorul.
In cazul infractiunii de abandon de familie, este necesar ca pe linga dovedire neindeplinii obligatiei de intretinere sa se dovedeasca si reaua credinta. Ca atare, atita vreme cit debitorul isi indeplineste obligatia, nu ati avea cum sa-i probati reaua credinta. In situatia in care si-a schimbat locul de munca, poate i s-a modificat si nivelul veniturilor si atunci ati avea posibilitatea sa introduceti o actiune de majorare a pensiei de intretinere. Daca la vechiul loc de munca s-au facut retinerile din salariu, va puteti adresa noului angajator, cu un exemplar de pe hotarirea judecatoreasca solicitind a se face retinerile si virarea sumei. Vechiul angajator ar fi putu transmite titulul executor catre noul angajator doar in ipoteza unui transfer al angajatatului, doar atunci ar fi cunoscut unde sa se transmita debitul. Daca salariatul pleaca pur si simplu, nu-i puteti imputa angajatorului ca nu a tramsis debitul, atita vreme cit nu avea cunostinta de noul loc de munca.
Sunteti convinsa ca instanta a trimis adresa de poprire al locul de munca al domnului? De unde stiti?
Ca daca e asa, ii actionati pe aceia de acolo...
Exista dovada la dosar, ati facut cerere de recomunicare a adresei de poprire, ati fost la un executor sa faca o alta poprire la noul serviciu?
Cam astea sunt variantele...
Adresa de poprire am gasit-o studiind dosarul de divort si era facuta la locul de munca pe care il avea atunci, in adresa era stipulat clar ca daca "domnul" i-si schimba locul de munca si lor nu le este cunoscut, au OBLIGATIA de a ma instiinta pe mine ca si creditor.( bineanteles ca nu au facut-o...)Noul loc de munca nu i-mi este cunoscut, de aici si probleme la deschiderea unui proces de marire de pensie alimentara...."Domnul" doreste cu orice chip sa pozeze intr-o victima...sau mai bine zis, nici usturoi nu a mancat, nici gura nu ii miroase, spun asta pentru ca in afara de pensia alimentara pentru copii mei mai are de platit inca una....si cred ca-i cade greu la stomac sa apara la noul loc de munca cu un asemenea "bagaj..."
Pensie alimentara
carmen27_06
La inceputul lunii aprilie 2010 am fost anuntata de societatea unde fostul sot lucra faptul ca acesta nu s-a mai prezentat la munca, deci de la 1 aprilie nu am ... (vezi toată discuția)