Din Dictionarul juridic;
"Tip de imobilizare necorporala.
Fond destinat achizitionarii unor active fixe corporabile (magazine, depozite en gros etc.) ce pot conduce la un potential economic deosebit datorita pozitiei lor strategice in ceea ce priveste vadul comercial, retelele comerciale, debuseul, dotarile si personalul calificat de care dispun etc.
A nu se confunda cu fondul de comert.
Reprezinta elementele necorporale care nu fac obiectul unei evaluari si unei contabilizari separate in bilant si care concura la dezvoltarea intreprinderii.
Notiunea de fond comercial se apropie de cea de "diferenta de achizitie" care apare in contextul conturilor consolidate, cu ocazia operatiilor de achizitie de titluri.
De asemenea, notiunea este apropiata de cea de "goodwill" utilizata in contabilitatile anglo-saxone. Goodwill este ansamblul elementelor, in mod obligatoriu necorporale, nedetasabile de entitatea economica (intreprindere) si neevaluabile izolat; aceste elemente contribuie la o valoare a intreprinderii superioara sumei valorilor componentelor sale.
Fondul comercial este, deci, o rezultanta, o supravaloare nedisociata de intreprindere.
Factorii care contribuie la aceasta rezultanta sunt de natura obiectiva:
- calitatea gestiunii, competenta tehnica si cunostintele acumulate de personal;
- know-how industrial;
- stabilirea resurselor de aprovizionare;
- clientela, vadul, debuseele, studiile si cercetarile;
- reputatia, imaginea intreprinderii.
Fondul comercial se determina numai prin achizitie sau ca aport, cel creat de intreprindere nefiind contabilizat in cursul vietii acesteia. El se evalueaza cu ocazia determinarii pretului de vanzare al unei intreprinderi
Spre exemplu, fondul comercial poate fi calculat ca diferenta intre valoarea globala (Vg) a intreprinderii, determinata prin valoarea sa de rentabilitate, si activul net corijat (Ac).
In acest caz, fondul comercial este calculat prin scadere si reprezinta partea din valoarea intreprinderii careia ii recunoastem existenta fara a o explica.
O alta metodologie presupune calculul fondului comercial prin capitalizarea unui supraprofit."