Am o nelamurire: trebuie sa fac un contract de vanzare cumparare a fondului de comert, dar trebuie sa vand doar fondul de comert de pe un anumit punct de lucru al unei sc, pe o alta societate. Seful meu vrea sa fac 3 contracte si anume: v-c fond comert; v-c mijloace fixe si obiecte de inventar si v-c- marfa.
Intrebarea mea este: Din ce elemente va fi constituit fondul de comert ?
Fondul de comert poate fi vandut catre mai mukte sc- uri?
ce inseamna ca emblema, firma etc nu se pot vinde distinct? adik catre mai multe sc- uri?..multumesc
In afara ca s-a inregistrat la reg com deschiderea punctului de lucru..in rest nu mai stiu nimic...si nici nu cred ca mai este ceva inregistrat....ca fond de comert :">
Sunt in ceata cu subiectul asta si trebuie sa depun actele la reg com..si nici nu imi e clar ce acte sa depun...Multumesc
Fondul de comert este un activ necorporal.
In principiu el nu poate fi masurat, ci se poate aprecia.
El este aducator de profit prin continut. De ex.: locul unde este pct de lucru poate fi central si aducator de clienti. Sau clientii dvs sunt foarte importanti si contribuie la cifra de afaceri - clienti constanti , buni platnici, care cumpara des produse, etc.
In cazul dvs fondul de comert poate fi compus din:
- pozitia pct de lucru ( vad comercial)
si/sau
- portofoliul de clienti ( de obicei sunt numarati 15,100, etc)
Este greu de cuantificat.
Probabil seful dvs vinde firma, dar o vinde pe bucati: fond de comert, mijloace fixe, marfa, fiind mai avantajos decat o simpla cesiune de parti sociale.:-/
In “fond de comert” sunt incluse bunuri mobile si imobile, corporale si nencorporale - toate aceste bunuri trebuie sa fie destinate desfasurarii activitatii comerciale.
Adica, din fondul de comert, pe langa firma, emblema, clientela, vadul comercial, eventuale drepturi de autor s.a. de acest gen fac parte si mijloacele fixe, obiectele de inventar, marfa…
Creantele si datoriile nu fac parte din fondul de comert (fac parte din patrimoniul comerciantului), deci acestea nu se transmit cumparatorului cand se instraineaza fondul de comert.
Unele drepturi si obligatii care izvorasc din contractele de munca sau din cele incheiate cu furnizorii de utilitati se transmit cumparatorului.
“Firma, emblema etc nu se pot vinde distinct” inseamna ca firma poate fi instrainata, dar numai odata cu fondul de comert (vad, clientela, marci de fabrica, brevete s.a. de gen). Evident, se poate vinde numai catre o singura persoana (fizica sau juridica)… Cine cumpara poate continua activitatea sub aceeasi denumire, ceea ce e exclus sa poata face mai multe persoane distincte… (adica, vreo trei firme cu aceeasi denumire… ).
“Fragmente” din fondul de comert pot fi vandute catre mai multe S.C. De exemplu: una cumpara mijloacele fixe, alta obiectele de inventar, alta firma si fondul constituit din bunurile necorporale (vadul, clientela etc).
Neimpozabile sunt considerate veniturile provenite din instrainarea firmei si emblemei, vadul comercial, clientela; pentru celelalte: marfa, obiecte de inventar, mijloace fixe se va calcula si vira impozit.
La modul cum doreste administratorul contractele in “fondul de comert” intra elementele necorporale: denumirea, emblema, eventuale brevete etc – venitul din aceasta vanzare nu se impoziteaza (e o vanzare a afacerii). Emblema – daca exista in cazul acesta – poate fi instrainata si separat de fond (de aceea intreba @R.. ce e inregistrat ca fond de comert la registru).
La registrul comertului veti depune, in principal, contractul de vanzare al “fondului de comert” - denumirea firmei si celelalte. Urmatoarele contracte (pentru vanzare mijloace fixe, marfa etc) nu se inregistreaza la registrul comertului, ci in contabilitate.
Inafara de emblema, am avut situatia vanzarii unei anumite autorizatii, strict specifica activitatii desfasurate de comerciant. Cum aceasta autorizatie comerciantul nu o avea inregistrata in Reg. com ca element distinct al fondului de comert, pentru a o vinde a trebuit mai intai sa o inregistram.
Intreaga operatiune insa, de vanzare a fondului de comert, nu este o tranzactie simpla. In speta pe care am avut-o a fost combinata cu o divizare (partiala) - ceea ce explica mai sus si Trope_doi.
Mi se pare de aceea ca aceasta discutie este extrem de tehnica (tehnica juridic) si nu veti obtine prea clar niste sfaturi aici, de genul fa asa sau fa invers (daca asta asteptati).
Bine ar fi, spre binele tranzactiei as zice, sa apelati la un avocat care va stii ce acte preced, ce acte urmeaza, si in fine, cum se solutioneaza.