avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu medical-firma in faliment
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu medical-firma in faliment

Buna dimineata,
Sora mea e in urmatoarea situatie: acum 1 luna s-a operat pentru a i se introduce o proteza in piciorul stang.
Firma la care lucreaza, se pare ca are mari dificultati financiare, plateste angajatii cu mare intarziere, si se aude ca intentioneaza sa demareze procedura falimentului.
Sora mea, datorita diagnosticului pe care il are, mai trebuie sa stea acasa pentru a se recupara inca cel putin 2 luni, dupa care va merge la comisie pentru a se stabili daca e apta pentru a se intoarce in campul muncii.
Intrebarea mea ar fi: in aceasta situatie, daca firma declara falimentul, ce se va intampla cu ea...ea fiind in concediu medical si este in momentul de fata in imposibilitatea de a merge, face doar pasi cu, cadrul.?
Ii pot desface contractul de munca astfel incat sa poata beneficia de somaj?
Mentionez ca are 20 de ani in campul muncii si are 12 luni lucrate in ultimele 24 luni.
Daca nu este posibil asa ceva, ce are ea de facut in cazul in care, firma devenind in situatia de imposibiliate de plata...ramane si fara somaj si fara macar cei 75 % din salariu pe care-i are conform legii, dar pe care, firma neavand cu ce...nu-i da?

Cel mai recent răspuns: poni , utilizator 15:54, 2 Iulie 2009
1. Indemnizatia pentru concediu medical ii va fi platita de Casa de Asigurari de Sanatate din judetul respectiv. Luati legatura cu aceasta.
2. Daca firma este in lichidare judiciara atunci, prin hotarare judecatoreasca, este numit un lichidator judiciar. Luati legatura cu acesta care se va ocupa de toate formalitatile, inclusiv de cele de personal.
Am aflat ca firma a facut toate demersurile pentru a fi declarata in faliment incepand cu 1 aprilie 2009.
Sora mea e in concediu medical de cand a fost operata, adica din martie.
Firma nu i-a platit nimic in toata aceasta perioada(ma refer la concediu medical) pe motiv ca nu are de unde.
In cazul in care cu 1 aprilie s-a declarat falimentul, ce se intampla cu sora mea, ea inca este in concediu medical urmand ca sa mearga la comisie in vederea pensionarii?
Deci, incepand cu 1 aprilie indemnizatia pt.concediu medical va fi platita de Casa de Asigurari de Sanatate a sect.4?(Ea are domiciliul in sect.4, Buc.), caz in care trebuie sa completeze o cerere si sa ataseze toate certificatele medicale in original sau copie sau care este procedura legala?
Cum poate ea lua legatura cu lichidatorul judiciar, unde trebuie sa se adreseze ca sa afle cine este?
Multumesc frumos,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie maternitate/crestere copil, firma cu probleme de lichiditati elavita elavita As dori sa stiu: 1. am dreptul la concediu de maternitate si ulterior concediu crestere copil, in situatia in care firma la care sunt angajata nu si-a achitat ... (vezi toată discuția)
Firma intrata in faliment . indemnizatie GiuMi GiuMi Buna ziua, Momentan ma aflu in concediu de creștere al copilului pana in Martie 2020 Firma de unde am intrat in acest concediu intr-o luna intra in ... (vezi toată discuția)
Sunt insarcinata, insa sunt angajata la o firma care da faliment si nu am continuitate pentru a putea beneficia de indemnizatie pentru ccc bcorinasimona bcorinasimona Buna ziua. Sunt angajata la o firma care de la 1 februarie intra in faliment. Problema e ca eu sunt insarcinata in 27-28 de saptamani iar concediul de ... (vezi toată discuția)