avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1050 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie maternitate/crestere copil, firma cu ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie maternitate/crestere copil, firma cu probleme de lichiditati

As dori sa stiu:
1. am dreptul la concediu de maternitate si ulterior concediu crestere copil, in situatia in care firma la care sunt angajata nu si-a achitat obligatiile in ultimele luni?
2. in cazul intrarii in insolventa, ce varianta am de a-mi incasa indemnizatia, firma fiind in situatia de a nu avea lichiditatile necesare si in scurt timp se va declara in faliment? De unde imi recuperez banii?
3. cum se calculeaza indemnizatia de maternitate in cazul in care ma angajez pe o alta societate? Se tine cont de veniturile din ultimele 6 luni incasate de la cealalta firma?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:04, 15 Iulie 2013
1. - Beneficiati de concediu de maternitate daca angajatorul a platit cota de contributie de 0,85% pentru concedii si indemnizatii.
- Beneficiati de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) chir daca angajatorul nu a platit contributiile la pensie, sanatate sau somaj.

2. - Din OUG 158/2005

Art. 32. - (1) În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendã temporar activitatea sau activitatea acestuia înceteazã prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciarã, lichidare judiciarã, faliment sau prin orice altã modalitate prevãzutã de lege, drepturile prevãzute la art. 2 alin.(1), care s-au nãscut anterior ivirii acestor situaţii, se achitã din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate.
...

- Adica va adresati Casei Judetene de Asigurari de Sanatate unde prezentati certificatele medicale care va vor fi platite.

3. Daca va angajati la alta societate:
- indemnizatia pentru concediul de maternitate se calculeaza tinand cont de veniturile brute pe 6 luni anterioare de la cei doi angajatori;
- indemnizatia pentru CCC se calculeaza la fel, avand in vedere veniturile nete din cele 12 luni de l;a cei doi angajatori.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate si concediu crestere copil CristinaRaduAndreea CristinaRaduAndreea Buna ziua, Daca firma la care sunt asociat unic, administrator si angajat cu 2 ore urmeaza sa intre in dizolvare, pot depune actele pt concediu de maternitate ... (vezi toată discuția)
Concediu medical + crestere copil - firma in insolventa adina2890 adina2890 Buna ziua! In luna noiembrie am intrat in concediu medical, dupa nastere (cele 126 de zile), timp in care companie in cadrul careia sunt angajata a intrat ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie copil Mayrra Mayrra Buna ziua, Am revenit cu doua probleme care ma framanta in ultima vreme : 1. E posibil ca banii pe concediul medical pre si post natal sa ii incasez ... (vezi toată discuția)