avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 743 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie copil

Buna ziua,
Am revenit cu doua probleme care ma framanta in ultima vreme :
1. E posibil ca banii pe concediul medical pre si post natal sa ii incasez intr-un cont personal fara sa mai treaca pe la angajator deoarece acesta trece printr-o situatie dificila in ultima perioada si ma tem ca va da faliment ?
2. Pentru a beneficia de indemnizatia de crestere a copilului stiu ca una din conditii este aceea ca solicitantul trebuie sa aiba venituri in ultimele 12 luni inainte de nastere . Eu am inceput sa lucrez pe actualul contract de munca la jumatatea lunii februarie si ar trebui sa nasc pe la jumatatea lunii decembrie . In situatia in care in luna ianuarie nu am venituri , exista vreo posibilitatea sa achit darile catre stat pentru a completa cele 12 luni legale in care ar trebui sa realizez venituri ?

Multumesc !
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:39, 15 Septembrie 2015
1. - Indemnizatia pentru concediul de maternitate este platita de angajator care recupereaza banii de la CJAS.
- Acesta va poate achita banii prin casieria unitatii sau ii depune in contul dvs. la banca.

- Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 32. - (1) În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendã temporar activitatea sau activitatea acestuia înceteazã prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciarã, lichidare judiciarã, faliment sau prin orice altã modalitate prevãzutã de lege, drepturile prevãzute la art. 2 alin.(1), care s-au nãscut anterior ivirii acestor situaţii, se achitã din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate.
...

- In cazul in care aveti probleme cu angajatorul, in ce priveste plata indemnizatiei pentru concediul de maternitate, va adresati Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie maternitate/crestere copil, firma cu probleme de lichiditati elavita elavita As dori sa stiu: 1. am dreptul la concediu de maternitate si ulterior concediu crestere copil, in situatia in care firma la care sunt angajata nu si-a achitat ... (vezi toată discuția)
Prenatal, postnatal, cic in caz de faliment florin96 florin96 Va rog daca poate cineva sa ma lamureasca. Cum procedeaza o persoana a carui angajator da faliment in timp ce ea se aflta in prenatal. Cine plateste ... (vezi toată discuția)
Concediu medical + crestere copil - firma in insolventa adina2890 adina2890 Buna ziua! In luna noiembrie am intrat in concediu medical, dupa nastere (cele 126 de zile), timp in care companie in cadrul careia sunt angajata a intrat ... (vezi toată discuția)