Buna ziua,
Am revenit cu doua probleme care ma framanta in ultima vreme :
1. E posibil ca banii pe concediul medical pre si post natal sa ii incasez intr-un cont personal fara sa mai treaca pe la angajator deoarece acesta trece printr-o situatie dificila in ultima perioada si ma tem ca va da faliment ?
2. Pentru a beneficia de indemnizatia de crestere a copilului stiu ca una din conditii este aceea ca solicitantul trebuie sa aiba venituri in ultimele 12 luni inainte de nastere . Eu am inceput sa lucrez pe actualul contract de munca la jumatatea lunii februarie si ar trebui sa nasc pe la jumatatea lunii decembrie . In situatia in care in luna ianuarie nu am venituri , exista vreo posibilitatea sa achit darile catre stat pentru a completa cele 12 luni legale in care ar trebui sa realizez venituri ?
1. - Indemnizatia pentru concediul de maternitate este platita de angajator care recupereaza banii de la CJAS.
- Acesta va poate achita banii prin casieria unitatii sau ii depune in contul dvs. la banca.
- Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:
Art. 32. - (1) În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendã temporar activitatea sau activitatea acestuia înceteazã prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciarã, lichidare judiciarã, faliment sau prin orice altã modalitate prevãzutã de lege, drepturile prevãzute la art. 2 alin.(1), care s-au nãscut anterior ivirii acestor situaţii, se achitã din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate.
...
- In cazul in care aveti probleme cu angajatorul, in ce priveste plata indemnizatiei pentru concediul de maternitate, va adresati Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS).