avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 743 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Tema
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Tema

Va rog frumos ma puteti ajuta cu o tema la drept civil. Nu ma pricep deloc.
Va multumesc.
Prin cererea formulată în faţa instanţei, S.F., de meserie şofer, a chemat în judecată pe pârâţii S.T. şi T.E., soţ şi soţie, solicitând să se pronunţe o hotărâre prin care aceştia să fie obligaţi să îi lase în deplină proprietate şi posesie autoturismul B.M.W.
În fapt, reclamantul a arătat că în cursul lunii septembrie 1993 pârâţii i-au oferit spre vânzare autoturismul B.M.W. (dobândit de aceştia în timpul căsătoriei) pe care l-a cumpărat cu suma de 7500 USD. Suma de bani a fost achitată imediat pârâţilor, i-ar aceştia i-au înmânat cheile maşinii şi actele pentru a se folosi de autoturism până în momentul în care părţile urmau să încheie actul în formă autentică.
Ulterior, pârâţii au refuzat să încheie actul în formă atentică, solicind o sumă de bani în plus şi, la refuzul reclamantului, pârâţii au sustras automobilul folosind o dublură a cheilor predate acestuia.
Reclamantul a arătat că a reluat posesia automobilului, dar acesta a fost din nou sustras de către pârâţi, la care se află şi în prezent unde există posibilitatea ca aceştia să-l înstrăineze unei terţe persoane.
Reclamantul a motivat că este proprietaul autoturismului în baza contractului de vânzare -cumpărare încheiat cu pârâţii. Din depoziţiile martorilor, care au fost de faţă la momentul perfectării convenţiei, instanţa a reţinut că reclamantul a plătit suma de bani cerută, iar pârâţii i-au înmânat cheile şi actele maşinii.
Pârâţii au recunoscut că au primit suma de bani cerută, că au predat actele şi cheile, dar au susţinut că au înţeles că atunci când vor ajunge în faţa notarului vor primi o sumă de bani în plus, în completarea preţului.
Ei mai susţin că instanţa nu poate să-i oblige să-i predea autoturismul reclamantului pentru că între părţi nu a intervenit un contract de vânzare-cumpărare valabil, acesta trebuia făcut în forma scrisă şi nu printr-o simplă înmânare de chei şi acte; prin urmare dreptul nu s-a transmis.

Probleme de soluţionat:
a) Clasificaţi autoturismul BMW (privit ca bun), din punct de vedere al criteriilor pe care le cunoaşteţi. (2 puncte)
b) Se poate considera că între S.F., pe de o parte, şi S.T., T.E. s-a încheiat un act juridic valabil? Argumentaţi. (3 puncte)
c) Câte părţi identificaţi în raporul juridic născut între S.F., S.T., T.E.? (1 punct)
d) Care este natura raportului juridic civil concret din speţă? (1 punct)
e) Care sunt caracteristicile dreptului lui S.F. , născut din convenţia încheiată? (2 puncte)
f) Ce soluţie va da instanţa? (1 punct)
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:37, 28 Noiembrie 2013
Înţeleg că nu vă pricepeţi deloc. E normal. Nimeni nu s-a născut învăţat.

Mai pot adăuga la asta ceva: nu vă veţi pricepe niciodată dacă încercaţi să vă rezolvaţi temele în acest mod.

Dacă nu conştientizaţi că nu veţi face faţă unei profesii fără să citiţi enorm, atunci e mai bine să renunţaţi la ea încă de pe acum. Pierdeţi timpul cu o facultate care nu este făcută pentru domnia voastră, care nu vă atrage prin nimic altceva decît speranţa că veţi face o poală de bani din practicarea unei profesii după terminarea ei.

Sper că nu mă veţi înjura nici măcar în gînd.
def contractului+caracterele juridice ale contractului de vanzare cumparare. cam de asta ai nevoie
Eu nu pricep speta, s-a incheiat contract sau nu? Ca ba spune ca nu, ba ca da...
La punctul a va uitati si dv. in clasificarea bunurilor si luati de la fiecare clasificare caracteristica ce se aplica autoturismului din speta... e bun imobil sau mobil? E bun de gen sau determinat? bla-bla.
Din pacate, fiecare etapa din viata are o gandire corespunzatoare; nu ma pot intoarce la studentie, uitand avocatura, ca sa va raspund la intrebari. Eu nu pricep ce inseamna martorii din text, de ce ne vorbeste textul de o conventie perfectata si apoi ne intreaba daca exista un act juridic valabil incheiat... de ce vorbim de act autentic... de ce s-a cerut sa ii lase autoturismul in deplina proprietate si posesie si nu hotarare care sa tina loc de vanzare...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatia de a face ancabanciu ancabanciu Buna ziua. Ma puteti ajuta cu un model de cerere chemare in judecata pentru o persoana careia i-am vandut un autoturism, i-am dat toate actele si acum nu vrea ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare auto in loc de unul de imprumut petrecipri petrecipri buna ziua. in 2010 mai am imprumutat o persoana cu 2000 de euro, cu care am facut contract de vanzare cumparare pe o masina , persoana respectiva trebuia sa ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare-cumparare autoturism folosit todorileana todorileana Am incheiat un contract de vanzare-cumparare a unui autoturism in urma cu 4 ani.Acest contact a fost scris de mana,in 2 exemplare,primind in schimbul sumei ... (vezi toată discuția)