buna seara.as avea si eu o nelamurire in legatura cu cartea de munca.eu am pfa de 1 an si jumatate,dar nu am cotizat niciodata pentru asta,platesc doar cass si impozitul pe venit din activitati independente.am inteles ca,cartea de munca e obligatorie la pfa si ca o sa platesc si din urma.as vrea sa stiu daca este adevarat>multumesc
Da, e adevarat.
Exprimarea se refera mai corect la contributia la pensie (CAS) care trebuie platita de catre pfa raportat la venitul net (venit - cheltuieli).
Se depune la inceput de an (pana pe 31 ianuarie ) declaratia 600 cu venitul lunar asigurat care trebuie sa nu fie mai mic decat 788 lei (in acest an) si va rezulta 244 lei de plata lunar, in acest an.
Asta e valabil daca persoana autorizata ca pfa nu mai are in alta parte un contract de munca valabil sau nu e pensionar.
Acestea sunt plati anticipate pentru contributia la pensie care se platesc trimestrial, pana pe 25 a ultimei luni din fiecare trimestru.
revin si eu cu o intrebare,nu am inteles prea bine.in functie de ce venit se ia in calcul cas_ul?in functie de venitul brut sau net?pentru ca venitul meu net este foarte mic...si in plus am fost si am intrebat la anaf daca trebuie sa platesc cas si mi sa spus ca nu ma incadrez ca am venituri mici.si acum ma trezesc cu un plic de la cas cum ca as fi asigurat obligatoriu in sistemul public de pensii..si sa ma prezint urgent la ei.intrebarea mea este,cine se face vinovat de greseala asta?ptr ca eu i_am intrebat si mi_au spus ca nu trebuie sa platesc......ce as putea face in cazul asta??multumesc
buna ziua!ma puteti ajuta cu un raspuns?mi sa cerut de catre medicul de familie o adeverinta de asigurat de la cass[avand venituri,din activitate pfa]urmeaza sa nasc in luna august,din ianuarie nu am mai platit cass-ul[doar cat imi opreste anaf-ul,vreo 25 de lei.nu suma intreaga de 140 lei trimestrial]as vrea sa stiu daca imi afecteaza cu ceva la acordarea indemnizatiei de crestere copil,daca nu am platit ultimele 2 trimestre....[impozitul pe venit l-am platit]va multumesc