avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 740 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Carte de munca la ITM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Carte de munca la ITM

- angajat 2006, functie de baza, la un angajator, carte munca depusa la itm, inceteaza cim 2010, nu se ridica de la itm cartea de munca;
- acelasi angajat 2007, cim partial, la alt angajator, inceteaza cim 2013.

angajatul (fost) merge in 2013, dupa incetare cim partial la al 2-lea angajator, dupa cartea munca (depusa de primul angajator) la itm, "la judet".

cartea de munca e de negasit.

se suna de catre itm, intr-un final, dupa indelungi si insistente cautari, la al doilea angajator (cel la care a fost cim partial).

"apare" (se confirma), in sfarsit, cartea de munca la acest angajator, luata (ridicata) in 2011.

angajatul (fost) nu a fost informat de acest angajator nici in 2011 (cand s-a ridicat cartea de munca), nici in 2013, la incetarea cim. (probabil nu informa niciodata daca nu se faceau investigatii, sau ramanea "disparuta", cum s-a zis la un moment dat in itm).

avea dreptul acest angajator (al doilea, cel la care a fost cim partial) sa ridice cartea de munca depusa intial, de primul (cel la care a fost functia de baza)?

(mai e si obiect de negociere acum cu fostul angajat... "ti-o dau/nu ti-o mai dau (cartea de munca)"... )








Ultima modificare: Miercuri, 27 Noiembrie 2013
ContSters257414, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters257414 , utilizator 19:15, 29 Noiembrie 2013
In perioada de care amintiti, conform legii, angajatorii au dus carnetele de munca la ITM pentru a fi scanate.
Dupa scanarea de catre ITM, angajatorul cu timp partial stiind dupa nume ca sunteti angajat al firmei, din greseala, este posibil, sa fi ridicat si carnetul dvs. de munca, impreuna cu al celorlalti salariati ai firmei sale.
Greseala apartine atat ITM care nu a verificat lista cu carnetele de munca depuse de primul angajator, atunci cand le-a predat dupa scanare si celui de al doilea angajator ca nu a ridicat carnetele de munca numai pentru cei nominalizati in lista cu care a predat la ITM carnetele de munca pentru scanare.
Primirile-predarile de carnete de munca pentru scanare/ dupa scanare de catre ITM s-au facut pe baza de PV de preedare-primire intre ITM si firme. Cu toate acestea, greseli s-au facut multe.
Trebuie sa fiti multumit ca s-a regasit carnetul de munca al dvs. S-au facut multe greseli de acest fel si cand s-a pus problema iesirii la pensie, salariatii nu au avut de unde lua carnetele de munca, acestea fiind cerute pentru iesirea la pensie, in original si in copie autentificata de ultimul angajator care a facut mentiuni in carnetul de munca. Pentru astfel de greseli, din pacate nu raspunde nimeni, doar viitorul pensionar este pus pe drumuri pentru a aduna adeverinte d epe la firmele pe unde au lucrat, adeverinte pe care sa le utilizeze la casa de pensii.
Scanarea carnetelor de munca nu o face ITM-ul. Nu stiu de unde ati scos aceasta atributie in sarcina ITM-ului.

Ceea ce spuneti dvs este posibil . Nu este nicio greseala a ITM-ului.
A se citi in mesajul meu, in loc de ITM, casa teritoriala de pensii.
HG nr. 1413/ 04.11.2008 de modificare si completare a HG nr. 1768/ 2005 prevede:
-termen de predare carnete de munca de catre ITM, respectiv, dupa caz de angajatori, la casa teritoriala de pensii - 30.11.2009
-termen de scanare si returnare de catre casa teritoriala de pensii la ITM, respectiv, dupa caz, la angajatori - 30.11.2010
Si ITM poate avea un amestec, in cazul in care in intervalul de timp mentionat, angajatorul/ angajatorii in discutie doreau sa isi tina singuri carnetele de munca, in arhiva proprie si sa opereze in ele, iar dupa o perioada se razgandeau si le predau iarasi la ITM.
atunci e a angajatorului (greseala) care a luat ceea ce nu predase niciodata. mai si tace de 2 ani jumate.

si, apucata (in posesia) acum la el (cartea de munca), pune conditii...
Nu cred ca este greseala ITM-ului . Un carnet de munca se poate ridica de la ITM : de catre titular sau de catre delegatul societatii respective.

p.s.
Termenul de 30 noiembrie 2010 nu este termen de scanare si returnare de catre casa teritoriala de pensii la ITM a carnetelor de munca.

Angajatorul nu are dreptul sa retina un carnet de munca in nici o situatie Daca totusi refuza eliberarea, titularul se poate adresa ITM-ului si/au instantei de judecata.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Noiembrie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Cartea de munca nescanata nu este acceptata de noul angajator Espe Espe Buna ziua! Cartea mea de munca nu a fost scanata pana la data de 30.11.2010 desi a fost tinuta de ITM si ar fi trebuit sa trimita la scanat toate cartile de ... (vezi toată discuția)
Ridicare carte de munca mihaela-n77 mihaela-n77 Buna seara, Am de ridicat cartea de munca de la fostul angajator. Mai trebuie sa semnez ceva la ridicare?( Decizia?ce contine aceasta decizie? Trebuie ... (vezi toată discuția)
Carnete munca eujad eujad ce carnete de munca tb duse la ITM pentru scanat?lka sfarsitul inscrierilor tb pusa stampila si semnatura conducatorului societatii? (vezi toată discuția)