Hotararea Guvernului nr. 1.768/2005 privind preluarea din carnetele de munca
Art. 1. - In vederea aplicarii prevederilor art. 160 alin. (6) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, se va desfasura activitatea de preluare din carnetele de munca a datelor referitoare la perioadele de stagiu de cotizare realizat in sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001, precum si a veniturilor salariale aferente, elemente care, conform legii, sunt utilizate la calculul pensiilor, si se va crea o arhiva electronica prin scanarea carnetelor de munca."
Art. 2 (2) - Carnetele de munca puse la dispozitie caselor teritoriale de pensii trebuie sa fie completate cu toate inscrierile pana la data de 1 aprilie 2001 si sa fie certificate de autoritatile abilitate.
(3) Carnetele de munca vor fi insotite de copia actului de identitate al titularului, din care sa rezulte codul numeric personal.
Deci, veti aduce la zi inregistrarile din carnete dupa care veti scrie, ca in cazul incetarii raporturilor de munca, "Verificat valabilitatea inscierilor efectuate in unitatea noastra", puneti semnatura si parafa inspectorului RU.
Asa cum rezulta din textul legii, veti prezenta la scanat toate cartile de munca intocmite inainte de 1 aprilie 2009.
In cazul in care carnetele de munca le tineti la sediul firmei, pentru inceput ar fi bine sa va prezentati la ITM sau Casa Nationala de Pensii si alte drepturi de asigurari sociale, pentru a vi se da discheta cu aplicatia care o veti utiliza pentru punerea in aplicare a HG nr. 1768/2005, orivind preluarea din carnetele de munca a datelor referitoare la perioadele de stagiu de cotizare realizat in sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001. Aceasta aplicatie CM_ITM.EXE, pe care o puteti descarca si de pe net este destinata prelucrarilor la nivelul angajatorilor, ITM si AJOFM. Aplicatia realizeaza preluarea datelor de identificare din carnetele de munca, listeaza procesul verbal de predare/primire si creaza fisierul pe suport electronic ce urmeaza a fi predat la cesele judetene de pensii, conform procedurilor de predare/primire a carnetelor de munca.
Este obligatoriu sa va prezentati la ITM sau Casa de Pensii ca sa primiti numerele de cutii, care vor contine maxim 50 de carnete.
Ar fi bine pt dvs. ca pentru cei carora nu le-ati dat carnetul de munca urmare a desfacerii CIM ar trebui sa aveti dovada ca i-ati anuntat sa vina sa si-l ridice.