avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă noile pasapoarte biom
Discuție deschisă în Discuţia la modă

noile pasapoarte biom

pentru ca au aparut tot felul de pareri despre tema noilor pasapoartelor biom. putem considera ca ar putea incalca Constitutia - respectiv drepturile fundamentale ale fiecaruia dintre noii ?

este bine sa incerci sa previi 1 o fapta penala d.ex. - evident, insa nu cumva "condamni" prin aceasta supraveghere pe toti cei corecti ? Omul pana la urma are dreptul la viata privata etc, altfel am deveni roboti teleghidati :stunned: ?
Cel mai recent răspuns: dumitru2000 , utilizator 23:11, 5 Aprilie 2009
am mai dat un search pe net despre subiectul discutiei - ce spune "gura lumii" ?!

Si eu consider ca nu e ceva rau sa fii supravegheat - ; imi aduc aminte insa de bancul cu baiatul care a ajutat o bunicuta sa treaca strada, numai ca ea nu dorea; la fel mai e si prezumtia de nevinovatie; din ce spune majoritatea inteleg ca prin cip-ul din pasaportul tau se pot transmite tot felul de informatii la mare distanta despre tine (unde te afli, ce vorbesti ptr ca are microfon etc.); pe langa faptul ca nimeni nu doreste sa fie considerat infractor(si supravegheat pe motiv ca toti suntem posibili infractori), nu stiu daca e normal pentru ca un om sa fie localizat sau sa fie ascultat in momente intime d.ex. - e inadmisibil.; la fel informatiile despre el unde ajung si cine le prelucreaza si in ce scop ? daca exista fie si numai posibilitatea sa fie folosite si la altceva decat la prevenirea infractiunilor e o problema; cineva facea comparatia cu vremea dinainte de 89 s-a incercat ceva similar prin tehnici mult mai rudimentare;

- am constatat ca majoritatea punctelor de vedere de pe net sunt in sensul ca prin aceasta noua tehnologie se poate ajunge ca omul sa fie supravegheat si controlat in final prin telecomanda; mi-a placut star trek sau planeta maimutelor :) dar n-as vrea sincer sa traiesc SF-ul in realitate si sa fiu robotizat.

cred ca documentele de acum sunt ok, iar daca se vine cu argumentul falsificarii etc., cred ca marii infractorii care sunt profesionisti ai raului le vor falsifica si pe astea ca si pe cele de pana acum; apoi, telefoanele+mailurile etc sunt oricum oficial deja sub ascultare, deci ce sa mai afli - ca doar infractorul organizat trebuie si el sa comunice - il demasti prin telefoane etc.; iar daca hotul de.x. vrea sa fure de unul singur fara sa faca parte dintr-un grup organizat (ceea ce presupune comunicare etc.) oricum o face si cu cip si fara.

consider ca nu trebuie sa ma oblige cineva sa am card de plata electronic etc. daca eu vreau sa-mi cumpar o inghetata d.ex. cu cash; la fel, daca vreau sa cumpar o masina sa o pot face prin transfer bancar;

la fel, daca vreau sa calatoresc in Europa pot sa nu-mi fac pasaport cu cip de identificare pentru ca o pot face doar cu buletinul; parca am inteles insa ca in 2010 se va da o lege cand buletinul va contine obligatoriu si pentru toata lumea cip de identificare (cu amprenta, date personale, microfon etc.)

din ce am inteles aceasta lege cu pasapoartele e un pas spre legi cand "achizitiile de inghetata" sa se poata face doar cu buletin cu cip in loc de card electronic sau chiar cip implantat ?

opiniile intalnite sunt in sensul ca prin pasapoartele cu cip se testeaza reactia populatiei la noua tehnologie; daca e negativa guvernul (ca e OUG) se mai gandeste dar daca e pozitiva sau pasiva atunci se implementeaza mai departe.

Recunosc ca m-au cam bulversat toate informatiile si punctele de vedere citite.

Corect ar fi sa se faca o dezbatere publica documentata si apoi sa se faca un referendum iar fiecare sa decida ce vrea in cunostinta de cauza. - daca unii vor cip-uri sa se exprime iar daca unii nu le vor sa se exprime - e simplu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cardul de sanatate cu microcip... pericol sau binefacere? ContSters122901 ContSters122901 Dupa discutiile fara finalizare , privind cartile de indentitate electronice `666`, pasapoartele biometrice.. iata ca acum se vorbeste despre [b]cardurile ... (vezi toată discuția)
Pasapoarte biometrice.o persoana poate fi localizata cu ajutorul unui astfel de pasaport biometric? CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Scandalul pasapoartelor biometrice ce are de fapt la baza? Simpla emitere a pasaportului cu includerea amprentei digitale, numarul apocaliptic 666, riscul ca ... (vezi toată discuția)
Accesare date de trafic in proces civil alexeey alexeey Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca intr-un proces civil, una din parti (persoane fizice) poate cere accesarea datelor de trafic (drept proba). Prin \"date ... (vezi toată discuția)