avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Am si eu o mica nelamurire: Ce este o \\"creanta ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Am si eu o mica nelamurire: Ce este o "creanta certa" in contextul N. cod de pr. civ.?

Art. 662 din noua catastrofa de procedura civila ne lamureste ... bustean

"Creanţa este certă când existenţa ei neîndoielnică rezultă din însuşi titlul executoriu."

Adica ... e nevoie de un titlu executoriu pentru ca sa poti zice: "creata e certa!"
:frantic:
Pai vorbim de executare silita aici, deci actul trebuie sa fie titlu executoriu, dupa care cercetam daca el cuprinde o creanta certa, lichida si exigibila.
In celelalte cazuri decat executarea silita (unde avem prevederea legala expresa pe care ati mentionat-o), "creanta este certa atunci cand are o existenta sigura si necontestata" (opinie L. Pop).
E chiar invers, in sensul ca certitudinea creanţei reprezintă o condiţie pentru promovarea următoarelor demersuri procedurale: formularea unei cereri de executare silită a creanţei; aplicarea compensaţiei,etc
Personal nu inteleg nedumirirea, poate nu sesizati ca sunteti la capitolul privind efectuarea executării silite.
daca nu am sti sa coroboram, am rataci ...in cercul necunoasterii!

Alte discuții în legătură

Datorii certe, lichide si exigibile Nafets Nafets In cazul unui contract prin care se deruleaza diferite activitati intre firme si se emit mai multe facturi pe durata unei luni, cand datoriile rezultate din ... (vezi toată discuția)
Ce se intelege prin bunurile unei societati radiate? rrocambole rrocambole Conform art.176 al Legii nr.85/2014, lit.c ,,daca dupa acoperirea tuturor creantelor, inchiderea procedurii si radierea debitorului din registrele in care ... (vezi toată discuția)
Plata sulta dupa partaj pincguinul pincguinul Buna ziua, S-a finalizat un partaj, fara a fi solicitat la initierea procesului termenul de plata a sultei. Va rog sa imi transmiteti daca exista un termen ... (vezi toată discuția)