avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 328 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... PLATA SULTA DUPA PARTAJ
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

PLATA SULTA DUPA PARTAJ

Buna ziua,

S-a finalizat un partaj, fara a fi solicitat la initierea procesului termenul de plata a sultei. Va rog sa imi transmiteti daca exista un termen legal de achitarea catre partea respectiva sau daca nu, cum se procedeaza ?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 16:32, 21 Aprilie 2015
Buna ziua!

Nu exista un termen. Practic poate sa vi-l ceara in termen de 3 ani...prin executor sau pe cale amiabila.

Cu stima.
Eu sunt de alta parere. Sulta trebuie obtinuta de creditor in termenul de prescriptie de 3 ani, altfel nu va mai poate obliga pe dv., debitor sa o achitati. Astfel, daca nu achitati sulta intr-un termen stabilit de comun acord cu creditorul, acesta poate depune o cerere de executare silita impotriva dv. pentru recuperarea sultei chiar prin vanzarea bunului supus partajului daca nu aveti alte bunuri sau venituri suficiente pentru a il indestula, situatie in care veti fi obligat si la plata cheltuielilor de executare. ;)
Ultima modificare: Marți, 21 Aprilie 2015
Corina Capotã, Avocat
Creanta certa, lichida si exigibila Art. 662 Cod proc.civ.
(1) Executarea silita nu se poate face decat daca creanta este certa, lichida si exigibila.
(2) Creanta este certa cand existenta ei neindoielnica rezulta din insusi titlul executoriu.
(3) Creanta este lichida atunci cand obiectul ei este determinat sau cand titlul executoriu contine elementele care permit stabilirea lui.
(4) Creanta este exigibila daca obligatia debitorului este ajunsa la scadenta sau acesta este decazut din beneficiul termenului de plata.
(5) Creantele cu termen si cele conditionale nu pot fi puse in executare, insa ele pot participa, in conditiile legii, la distribuirea sumelor rezultate din urmarirea silita a bunurilor apartinand debitorului.

Aşadar, în cazul dvs. se pune problema exigibilităţii creanţei (termenul de plată al sultei). Dacă din hotărârea instanţei nu rezultă un termen de plată a sultei, naşterea creanţei are loc odată cu rămânerea definitivă (dacă procesul a avut loc sub noul Cod de proc. civ.) sau irevocabilă (dacă procesul a avut loc sub vechiul Cod de proc.civ.). Aşadar obligaţia de plată a sultei începe de la rămânerea definitivă/irevocabilă a hotărârii care a soluţionat partajul. Atenţie, dacă nu se plăteşte sulta înainte de executarea silită pe care o poate începe creditorul (cel care trebuie să plătească sulta), debitorul poate fi obligat şi la cheltuielile de executare.
Datoria de plata a sultei este exigibila imediat dupa ramanerea definitiva a hotararii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am si eu o mica nelamurire: ce este o "creanta certa" in contextul n. cod de pr. civ.? Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici Art. 662 din noua catastrofa de procedura civila ne lamureste ... bustean [quot] \\"Creanţa este certă când existenţa ei neîndoielnică rezultă [b]din ... (vezi toată discuția)
Ce se intelege prin bunurile unei societati radiate? rrocambole rrocambole Conform art.176 al Legii nr.85/2014, lit.c ,,daca dupa acoperirea tuturor creantelor, inchiderea procedurii si radierea debitorului din registrele in care ... (vezi toată discuția)
Executare gresita soranacn29 soranacn29 Buna ziua, sunt studenta la master anul 1. Am primit pensie alimentara pe tot parcursul studilor de la tata, dar in timpul facultatii nu cat ar fi trebuit. Am ... (vezi toată discuția)