Lucrez la o firma de 8 luni si initial am avut contract pe o luna pe urma mi-a fost prelungit pana la 1 noiembrie si de la 1 noiembrie mi-a prelungit pe perioada nedeterminata. Vreau lichidarea la zi deoarce nu mi-a platit salariul la timp dar as dori sa stiu daca o sa imi plateasca bani de concediu. Si daca imi bag lichidarea in cat timp o sa primesc bani? Daca imi mai amintesc intrebari o sa mai adaug.
Multumesc anticipat.
1. Lichidarea la zi nu exista. Fie solicitati incetarea c.i.m. cu acordul partilor, fie prin demisie.
Demisia poate fi cu sau fara preaviz.
2. Neplata salariului constituie motiv de a demisiona fara preaviz, conform art.81 alin.8 C.mun.
3. Legea prevede ca salariul se plateste la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz.
Legea nu face distinctie in ceea ce priveste plata salariului in cazul incetarii raportului de munca...prin urmare, angajatorul este indreptatit sa va plateasca drepturile salariale aferente pana la data incetarii c.i.m. la data stabilita in c.i.m. pentru plata salariului.
4. Art.146 din Codul Muncii, alin (4): Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.
Asadar, daca la incetarea c.i.m. mai aveati zile de Co neefectuate , atunci acestea se compenseaza in bani.
Multumesc. As mai avea totusi o intrebare sau doua. Cand o sa imi fie dati bani de concediu si salariul? Trebuie sa mi dea pe loc sau cand vine ziua de salariu sau trebuie sa mentionez eu o data in cerere?
Potrivit legislatiei in vigoare nu avem reglementata situatia cand se va plati salariul in cazul incetarii raportului de munca ... astfel, devin aplicabile prevederile art.166 alin.1 C.mun., si anume : salariul se plateste in bani cel putin o data pe luna, la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz.
In speta, data platii salariului va fi data stabilita in c.i.m. pentru plata salariului.