avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 719 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concedierea in perioada de proba
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concedierea in perioada de proba

Buna ziua! Am si eu o nelamurire, am fost concediata in perioada de proba printr-o simpla notificare fara nici o justificare, intrebarea mea este nu trebuie sa mi se dea lichidarea la zi. Adica in decurs de cateva zile sa mi se intocmeasca actele si bani pentru ce am mai lucrat?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:25, 31 August 2015
1. art.31 C.mun.
...
(3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
...

2. Legea prevede ca salariul se plateste la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz.

Art.166 C.mun.
(1) Salariul se plateste in bani cel putin o data pe luna, la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz.
....

Asadar, legea nu face distinctie in ceea ce priveste plata salariului in cazul incetarii raportului de munca...prin urmare, angajatorul este indreptatit sa va plateasca drepturile salariale aferente pana la data incetarii c.i.m. la data stabilita in c.i.m. pentru plata salariului.

3. In situatia in care la data stabilita in c.i.m. pentru plata salariilor, angajatorulnu se achita de aceasta obligatie , atunci neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, c
Ultima modificare: Luni, 31 August 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
1. Din Codul muncii:

Art. 31
...
(3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.

2. Cel mai tarziu la data cand se platesc salariile tuturor angajatilor pentru luna in care v-a incetat contractul individual de munca (CIM) trebuie sa primiti si dvs. drepturile banesti cuvenite (salariu, compensarea in bani a zilelor de concediu de odihna cuvenite si neefectuate).
Referitor la plata drepturilor salariale la incetarea c.i.m.,vedeti si aceste discutii - unde s-a sustinut ideea - ca : "La data incetarii contractului individual de munca (CIM) veti primi drepturile banesti cuvenite pentru timpul lucrat precum si compensarea in bani a concediului de odihna cuvenit si neefectuat la data incetarii CIM. "

www.avocatnet.ro/content/for...
1. De aceea in raspunsul meu am scris "Cel mai tarziu la data cand se platesc salariile tuturor angajatilor... ".

2. - Pentru ca eu sunt si acum de parere ca la data incetarii contractului individual de munca (CIM) salariatul care a incetat raporturile de munca trebuie sa primeasca toate drepturile.
- Ca nu exista o prevedere legala in acest sens asta este alta problema.
Exista prevederea legala ca salariile se platesc la data stabilita in c.i.m. pentru plata acestora.

Ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus (Unde legea nu distinge, nici noi nu trebuie sa distingem ), in acest sens, generalitatea formulării unui text legal conduce la generalitatea aplicării lui, fără a se introduce distincţii pe care textul respectiv nu le conţine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O mica problema mioarapetre mioarapetre Daca angajatorul refuza la prezentarea demisiei sa-mi plateasca salariul ce as putea sa fac pt a intra in posesia lui? (vezi toată discuția)
Drepturi banesti dupa demisie breman breman Am lucrat la o firma un an si jumatate. In cursul lunii octombrie a acestui am am demisionat. Pana in luna octombrie am avut 10 zile de concediu de ... (vezi toată discuția)
Concediere in a 30 a zi de la angajare cu contract pe durata nedeterminata tiab tiab Buna seara, fetita noastra absolventa ASE cu master in 2014, s-a angajat acum o luna la o companie, cu contract individual de munca pe perioada nedeterminata, ... (vezi toată discuția)