Buna ziua, detin in proprietate o cota de 1/2 dintr-un imobil cu varul meu ( eu 1/2, el 1/2) obtinut printr-un contract de vanzare cumparare de la bunica noastra cu obligatie de habitatie viagera si intretinere. Avem obligatia sa o intretinem, sa ii punem la dispozitie tot ce inseamna intretinere ei ( masa, hrana , caldura, medicamente) si intram in posesia de fapt dupa decesul ei. Eu , in urma unui proces penal , datorez o suma de bani unei terte pesoane. Intrebarea mea este urmatoarea: cum pot fi eu executata silit pe partea mea de casa ( bunica mea e in viata si practic intru in posesia de fapt pe cota mea din casa dupa decesul ei)?
contractul de intretinere pe care l-ati incheiat cu bunica dvs contine raspunsul. De regula, dreptul de proprietate trece de la cel care primeste intretinerea(aici bunica) la cel care o presteaza (dvs+ varul) la data semnarii contractului de intretinere. Atentie - am spus dreptul de proprietate iar nu folosinta efectiva care trece la dvs doar la decesul bunicii.
Prin urmare, daca in contract nu exista vreo clauza care sa amane trecerea proprietatii la dvs, atunci puteti fi executat silit pe cota dvs.
Oricum, va fi dificil pentru creditor. El va trebui ca in cadrul executarii silite sa ceara si partajul, intrucat dvs aveti numai o cota din bun. In plus, vanzarea la licitatie va fi mult ingreunata iar pretul diminuat de faptul ca exista folosinta viagera a bunicii.
de la executor am primit notificari in aprilie , mai si iunie si de atunci nu a mai facut nici un demers. Varul meu a mers la el si l-a amenintat ca vinde toata casa si ii da lui jumatate din bani, este posibil asa ceva? Si mai e o varianta, bunica mea are dreptul sa se razfandeasca si sa nu imi mai lase partea mea pe motiv ca nu imi indeplinesc obligatiile fata de ea? ce se intampla atunci? ma poate scoate din contract, chiar daca e pus sechestru asigurator pe 1/2 din casa ( prtea mea)?
Avand in vedere ca vorbim de coproprietate, se poate vinde si cota indiviza de 1/2 din imobil urmand ca adjudecatarul sa ceara el iesirea din indiviziune. Daca nu sunt alte bunuri , creditorul e obligat sa execute silit ce gaseste.