Potrivit prevederilor art.5 si 6^1 din Legea nr.19/2000,in vigoare pana la 31.12.2010,in sistemul public de pensii erau asigurate obligatoriu si persoanele autorizate sa desfasoare activitati independente,pe baza declaratiei de asigurare. Se excepta de la obligativitatea depunerii declaratiei de asigurare persoanele beneficiare de una din categoriile de pensii prevazute de aceasta lege sau daca se regaseau in urmatoarele situatii :
- desfasurau activitati pe baza de contract individual de munca si functionarii publici ;
-desfasurau activitati in functii elective sau numite in cadrul activitatii executive,legislative ori judecatoresti,precum si membrii cooperatiei mestesugaresti,ale caror drepturi erau asimilate celor cu contract individual de munca ;
-beneficiari de drepturi banesti lunare,ce se suportau din bugetul asigurarilor pentru somaj.
In concluzie,daca va regaseati in una din exceptiile de mai sus,nu trebuia sa platiti CAS in calitatea de PFA.
Plata cas 2009-2010
adriansm
Am infiitat in anul 2009 un PFA, in timp ce eram student, si acum mi se cere retro-activ plata indemnizatiilor pe 2009-2010, nu mi se pare normal pentru ca in ... (vezi toată discuția)
Plata cas
lucica crivat
In cazul in care o persoana este pensionata medical si are deschisa o intreprindere individuala , mai e nevoie sa fie inregistrata la ITM pentru a i se retine ... (vezi toată discuția)