avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Eliberare concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Eliberare concediu medical

buna ziua.am o problema cu concediu medical,sunt insarcinata in 22 sapt,am avut concediu medical pana la sfarsitul lunii octombrie in timp ce mi am facut dosarul pt risc maternal si la dat angajatorului in data de 15 octombrie,in timpul asta am fost tot anuntata ca mi mai trebuie diverse acte pe care le am dus.am tot insistat sa mi se dea dosarul pt ami elibera riscul maternal dar fara raspuns,acum ma sunat ca nu am concediu medical pt luna noiembrie ,si eu dosarul nu l am primit,medicul de famile sp ca nu poate sa mi dea concediu din urma,ce as putea face,mai pot primi concediu pt luna asta?va rog sa mi raspunde ti:(
Cel mai recent răspuns: alina-d , utilizator 19:02, 29 Noiembrie 2013
Luati legatura si cu ITM unde trebuia sa ajunga instiintarea de la angajator cu privire la starea dvs. de graviditate si care trebuia sa verifice conditiile de munca in care lucrati dvs. in vederea acordarii concediului de risc maternal.

Dar medicul poate sa mi elibereze concediul medical pt luna restanta,adica luna noiembrie?avand in vedere ca luna se termina.
1. Din Normele de aplicare a OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 17.
(1) Certificatele de concediu medical se completeazã şi se elibereazã la data la care se acordã consultaţia medicalã, stabilindu-se numãrul necesar de zile de concediu medical.
...

(4) Certificatele de concediu medical se pot elibera şi la o datã ulterioarã, numai pentru luna în curs sau luna anterioarã, pentru urmãtoarele situaţii:

a) în caz de sarcinã şi lãuzie (numai concediu medical pentru maternitate);
b) pentru perioada de internare în spital;
c) pentru aparat gipsat, numai de cãtre medicul ortoped/chirurg;
d) situaţii pentru care este necesar avizul medicului expert al asigurãrilor sociale peste 90 de zile.
e) în caz de carantinã.
...

2. Din cele de mai sus nu reiese ca pentru concediul de risc maternal se poate elibera certificat medical la o data ulterioara.
revin cu o alta intrebare daca iau concediu fara plata 27 de zile si doar cu 3 zile de risc pe acea luna imi afecteaza concediu de crestere a copliului,eu fiind angajata din aprilie 2012
1. Sunt admise si fractiunile de luna daca va incadrati in prevederile OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.


2. - Deci faceti in asa fel incat sa nu aveti toata luna noiembrie neacoperita.
- Adica este bine daca veti avea macar o zi cu concediu de risc maternal sau orice alt fel de concediu medical.

Alte discuții în legătură

Concediu cresterea copilului davidel davidel Buna ziua!lucrez cu contract de munca din data de 16 aprilie 2013,la Putin Ti mpg am ramas insarcinata iar data probabila a nasterii copilului este 9 ... (vezi toată discuția)
Daca iau o saptamana de concediu fara plata voi mai putea beneficia de indemnizatie pentru ccc? ruxandra-maria ruxandra-maria Buna ziua! Daca de la ineputul anului sunt in conediu de risc maternal si raman descoperita 1 saptamana pana intru in prenatal, un concediu fara plata pt ... (vezi toată discuția)
Contract de mandat in asigurari, insarcinata, ce drepturi am? anda007 anda007 Buna ziua, lucrez de 3 ani cu contract de mandat la o societate de asigurari. Inca din iulie 2012 mi se retin si se vireaza lunar 16 % impozit pe venit, ... (vezi toată discuția)