Buna seara! Am o mare rugaminte la dumneavoastra. Am o prietena care a nascut in luna aprilie 2013 iar in 11 august 2013, din pacate, copilasul a decedat, doar 3 luni a stat in concediu de crestere a copilului. Si-a reluat serviciul cu data de 12 august pana in prezent. Intrebarea mea e urmatoarea: poate beneficia de somaj? Va multumesc!
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 16
(1) Dreptul la indemnizațiile prevăzute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 și art. 9 alin. (4) și(5) încetează cu ziua următoare celei în care:
...
b) a avut loc decesul copilului.
...
2. Poate beneficia de indemnizatie de somaj daca:
- ii inceteaza contractul individual de munca din motive neimputabile;
- daca in cele 24 de luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj are 12 luni stagiu de cotizare la somaj.
3. - In cele 24 de luni nu intra si lunile in care a fost in concediu de maternitate si in concediu crestere copil (CCC).
- Pentru completarea celor 12 luni se vor lua luni de cotizare la somaj de dinainte de a intra in concediu de materitate si in CCC.
Multumesc mult de raspuns! din pacate prietena mea a fost in concediu de risc maternal incepand cu luna a 4-a de sarcina iar in total are cotizat 7 luni. Dina pacate, nu se incadreaza. Multumesc inca o data!