avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 962 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalizari restanta intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalizari restanta intretinere

buna ziua,am o intrebare: cum se calculeaza penalizarile la intretinere? am o restanta ce a ajuns la suma de 4700( nechitat de 826 zile). acum cu tot cu penalizari mi-a afisat administratorul suma de 8009 lei.. nu prea imi dau seama daca este corect caci totusi imi pare mult prea mare suma de penalizare.
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 11:40, 29 Noiembrie 2013
L nr 230/2007 Art. 49
(la data 21-Jan-2008 Art. 49 din capitolul VI reglementat de Art. 25 din capitolul II din Norme
Metodologice din 2007 )
(1) AsociaÑia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice
sumă cu titlu de restanÑă, afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai mari de
0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile
care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăşi
suma la care s-au aplicat.

(2) Termenul de plată a cotelor de contribuÑie la cheltuielile asociaÑiei de proprietari,
afişate pe lista lunară de plată, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalităÑilor de întârziere vor face obiectul fondului
de penalităÑi al asociaÑiei de proprietari şi se vor utiliza numai pentru plata penalizărilor
impuse asociaÑiei de proprietari de către terÑi şi pentru cheltuieli cu reparaÑiile asupra
proprietăÑii comune sau alte cheltuieli de natură administrativă.

Suma penalizarilor nu poate sa depaseasca suma penalizata.
Penalizarea maxima admisa este de 0.2%/zi .
Legea 230/2007 Art. 49. - (1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa.
Art. 50. - (1) Asociatia de proprietari are dreptul de a actiona in justitie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.
(2) Actiunea asociatiei de proprietari este scutita de taxa de timbru.
(3) Sentinta data in favoarea asociatiei de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar, poate fi pusa in aplicare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisa de Codul de procedura civila.

oaspete a scris:
am o restanta ce a ajuns la suma de 4700( nechitat de 826 zile). acum cu tot cu penalizari mi-a afisat administratorul suma de 8009 lei.. nu prea imi dau seama daca este corect caci totusi imi pare mult prea mare suma de penalizare.

Daca din datoria totala de 8009 scadem restanta de baza de 4700 lei o sa rezulta ca penalizarile sunt de 3309 lei. Asta inseamna ca penalizarile sunt mai mici decat debitul, asa cum prevede legislatia.
Apoi daca la 4700 lei suma restantanta de 826 zile veti penalizari calculate de 3309 lei asta inseamna ca asociatia a calculat penalizarile cu un procent de sub 0,1%/zi ceea ce inseamna ca si din acest punct de vedere s-a respectat legea care stabileste procentul maxim la 0,2%/zi.


la momentul cand se face calculul trebuie avut in vedere ca nu toata suma de 4700 are vechimea de 826 zile ci doar sumele aferente primei luni din perioada neplatita. astfel, doar sumele mai vechi de 500 zile pot ajunge sa cumuleze penalitati egale cu valoarea debitului principal. Sumele datorate avand o vechime mai mica poarta penalitati din ce in ce mai mici, tinzand catre "0" la factura curenta. pentru a stabilii corectitudinea calculului trebuie sa il realizati pentru fiecare luna in parte.
Aveti posibilitatea legala de a cere clarificari conducerii as. proprietari.
intocmiti o cerere scrisa - in doua exemplare, o inregistrati la as. prop., cereti clarificari (un tabel explicativ) si asteptati raspunsul. Aveti grija ca s-ar putea sa fiti actionat in instanta...
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre penalizari - calcul si incasare jenicaprod jenicaprod Ce procent de penalizari poate aplica o asociatie de proprietari? In cazul unui debit la care s-au calculat penalitati, in cazul unei plati partiale ce se ... (vezi toată discuția)
Calcul penalitati intretinere adipir adipir Buna ziua ! va rog daca doreste cineva sa posteze un programel excel , sau in alta forma privind calculul penalitatilor pentru apa rece si canal-meteorica ... (vezi toată discuția)
Penalitati intretinere ContSters143145 ContSters143145 Este vorba despre o persoana batrana, bolnava, singura si cu venituri reduse pe care incerc sa o salvez sa nu-si piarda casa si sa moara pe strada, oricum mult ... (vezi toată discuția)