avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 626 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... desfiintare post
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

desfiintare post

Ma puteti indruma intr-o problema.
Postul meu a fost desfiintat si in organigrama a fost introdus un post similar, numai ca noul post are si atributii noi. Pe acest post similar a fost numita o alta persoana.
Mi s-au oferit 2 variante: sa accept un nou post de executie (cel pe care il aveam era de conducere) sau concedierea.
In cazul in care accept noul post, pot sa atac decizia de desfiintare a postului?sau acceptarea postului reprezinta o achiesare tacita la schimbarea din post?
va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:28, 4 Aprilie 2009
Nu puteti contesta desfiintarea postului , este apanajul angajatorului de a-si organiza activitatea . Daca sunteti concediat ca urmare a desfiintarii postului puteti contesta decizia de concediere ca nelegala datorira faptului ca desfiintarea postului nu are o cauza reala .

ART. 65 - Definire

(modificat pin OUG 55/2006)

(1) Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.

(2) Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa.


In contractul colectiv de munca la nivel de ramura se prevede ca "refuzul salariatului de a accepta o modificare a clauzelor referitoare la felul muncii, locul muncii sau la drepturile salariale nu da dreptul celui care angajeaza de a proceda la desfacerea unilaterala a contractului individual de munca pentru acest motiv".
Daca refuz postul de executie oferit se aplica aceasta clauza chiar daca postul meu a fost desfiintat prin organigrama?
in plus, nu mi'ati explicat ce reprezinta acceptarea noului post. reprezinta o acceptare a desfiintarii postului?
Pentru a contesta decizia de incetare a contractului individual de munca motivat de faptul ca postul pe care il ocupai inainte a fost desfintat, trebuie mai intai sa verifici care au fost motivele care au stat la baza acestei hotarari : reorganizarea activitatii la nivel de firma, datorita problemelor financiare ale societatii etc. , precum si daca motivul invocat de catre societate este real sau nu.
In conditiile in care acesta corespunde realitatii, o eventuala contestatie va fi sortita respingerii de catre instanta.
Propunerea unui alt post in cadrul societatii, reprezinta una din obligatiile angajatorului in conditiile in care desfacerea contractului individual de munca s-a realizat din motive neimputabile salariatului.
Refuzul tau de a, accepta noul post oferit, da dreptul angajatorului de a-ti desface contractul individual de munca, fara a-si face griji cu privire la o eventuala contestatie din partea ta, singura sa obligatie suplimentara fiind accea de a-ti da salarul compesator stabilit prin C.C.M. la nivel national sau cel aplicabil la nivel de ramura.
Condiţiile impuse de art. 65 din Codul muncii sunt desfiinţarea locului de muncă şi existenţa unei cauze efective, reale şi serioase. Deşi art. 65 nu reglementează în sarcina angajatorului obligaţiile de diligenţă de a oferi salariatului care urmează a fi concediat un alt loc de muncă vacant, totuşi, instanţele judecătoreşti au apreciat că angajatorul are această obligaţie, în spiritul prevederilor legale pentru protecţia salariaţilor.

Chiar daca acceptati sau nu noul post, aveti posibilitatea de a ataca in instanta decizia de desfiintare a postului , dar nu si decizia de concediere emisa in baza art.65 alin.1 C.mun. intrucat ati acceptat un nou loc de munca in cadrul aceluiasi angajator.


ideea e ca vroiam sa aflu dak se poate ataca o decizie de desfiintare a unui post, chiar daca nu exista si o decizie de desfacere a contractului individual de munca.
vroiam sa stiu daca mai pot ataca desfiintarea postului meu daca nu e efectiva si serioasa in conditiile in ca am acceptat
in cazul in care este posibil, ati putea sa ma indrumati spre practica in acest sens?

Alte discuții în legătură

Incetare loc munca receptioner magazin alimentar? ContSters172518 ContSters172518 Avem un receptioner marfa in magazin,dar nu mai avem nevoie de ea,si as dori sa incetez locul ei d emunca,dar nu pot ca ne santajeaza cu avocat.Am oferit sa ... (vezi toată discuția)
Concediere car-men car-men Buna ziua, Am si eu urmatoarea problema: Un salariat este concediat deoarece firma nu prea mai are de lucru iar el este unul dintre cei mai slabi. I se face ... (vezi toată discuția)
Legislatia muncii Carmina Vrejoiu Carmina Vrejoiu Buna ziua, As dori sa aflu daca, in conditiile in care un angajator desface contractul de munca al unui salariat prin desfiintarea postului, angajatorul ... (vezi toată discuția)