Intr-un proces comercial inceput pe vechiul cod de procedura, mi s-a admis cererea in apel, hotarire definitiva executorie.
Am introdus cerere de executare silita la executor, pe noul cod.
Paratul a declarat recurs si a solicitat la instanta de recurs suspendarea provizorie a executarii hotaririi in tem. art.300 si art.403 vechiul cod de procedura.
Cererea s-a judecat si i s-a admis la doua zile dupa ce am introdus eu cererea de executare.
Ziua urmatoare suspendarii, executorul a introdus la judecatorie cererea de incuviintare a executarii silite, care a fost ulterior admisa.
Nici eu, nici executorul nu am avut cunostinta de suspendarea provizorie, este fara citare parti, fara cale de atac, nu se comunica si nici paratul nu m-a instiintat.
Va intreb urmatoarele: Suspendarea provizorie afecteaza valabilitatea incuviintarii silite?
Poate fi anulata încheierea de incuviintare prin contestatie la executare?
Daca judecatorul care a admis incuviintarea executarii silite ar fi fost incunostiintat de existenta suspendarii provizorii, ar fi avut dreptul sa respinga cererea?
In opinia mea pot fi avute in vedere pct.2 si pct.7 ale art.665 alin.5 din noul cod de procedura, dar totusi hotarirea din apel ramine un titlu executoriu potrivit legii, chiar daca executarea ei a fost suspendata provizoriu. Nici impedimente prevazute de lege nu exista.
Va multumesc pentru orice opinie.
Este discutabil. Finalitatea incheierii de suspendare este de a nu fi efectuate acte de executare. Cererea de incuviintare si incheierea de incuviintare nu sunt acte de executare, prin urmare nu sunt afectate de incheierea de suspendare. Executorul nu ar putea emite somatie si nici alte acte de executare.