avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Legea pensiilor
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Legea pensiilor

acte si conditii necesare pensionarii?
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 09:17, 30 Noiembrie 2013
Legea nr.263/2010:

ART. 103
(1) Pensia se acordă la cererea persoanei îndreptăţite, a tutorelui sau a curatorului acesteia, a persoanei căreia i s-a încredinţat sau i s-a dat în plasament copilul minor, după caz, depusă personal ori prin mandatar desemnat prin procură specială.
(2) Cererea de pensionare, împreună cu actele prin care se dovedeşte îndeplinirea condiţiilor prevăzute de prezenta lege, se depune, începând cu data îndeplinirii acestor condiţii, la casa teritorială de pensii competentă, în a cărei rază domiciliază persoana. Pentru persoanele din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, cererea de pensionare, împreună cu actele prin care se dovedeşte îndeplinirea condiţiilor prevăzute de prezenta lege, se depune, începând cu data îndeplinirii acestor condiţii, la casa de pensii sectorială competentă, în funcţie de ultimul loc de muncă.


Pentru stabilirea conditiilor de pensionare, trebuie sa furnizati mai multe date despre dvs.: data nasterii, perioadele lucrate, grupa de munca.
Acte necesare ( + originalele actelor): cerere tip, copie BI, copie certificat nastere, copie certificat casatorie, copie livret militar, copie carnet de munca, adeverinta ( in original) din care sa rezulte anii lucrati in grupa, adeverinta cu sporurile avute la salariu si baza legala a acordarii acestora, adeverinta de la somaj ( daca e cazul), adeverinta - din 2011 pana in prezent.
Pe cererea tip sunt trecute toate actele de care aveti nevoie.
In primul rand trebuie sa indepliniti cele doua conditii:
1)Varsta
2)Stagiu
Acestea sunt in rapot de sex,luna si anul nasterii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie Anca1011 Anca1011 ce documente se intocmesc pentru dosarul de pensionare? (vezi toată discuția)
Cand pot sa ies la pensie si ce acte depun la casa de pensii? pedicuta pedicuta sunt femeie si la 10februarie 2012, am implinit 59 ani, am lucrat 26 ani si as vrea sa stiu cand pot depune dosarul de pensionare si cu ce acte sa ma duc la ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate olga2011 olga2011 ce acte trebuie sa depun si unde ,?pentru a mi se face dosar de pensionare pe caz de boala? am primit decizia de la comisia de expertiza.cu grad. II de ... (vezi toată discuția)