avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 506 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie sau act de vanzare cumparare intre frati
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie sau act de vanzare cumparare intre frati

Buna seara, intrebarea mea este urmatoarea: daca 2 frati au mostenit un apartament de la bunica si unul dintre ei vrea sa renunte la dreptul sau in favoarea celuilalt cum este mai bine sa procedeze fratele care urmeaza sa detina in totalitate apartamentul in asa fel incat cel care renunta sa nu mai poata avea drepturi niciodata asupra apartamentului?O donatie in cazul in care cel care renunta la dreptul sau poate fi atacata in instanta de copilul acestuia care se naste dupa ce donatia a fost facuta?Si in ultima instanta cum este mai bine sa fie facuta acesta renuntare prin donatie sau prin act de vanzare cumparare?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 14:50, 2 Decembrie 2013
din punct de vedere al costurilor e irelevant. juridic însă, vânzare-cumpărare.
Cum au mostenit de la bunica prin testament sau parintele fratilor e decedat ? Cand a murit bunica ?
Sa faca partaj .
Ultima modificare: Duminică, 1 Decembrie 2013
gi-jane2, moderator
Daca unul dintre mostenitori vrea sa renunte, agtunci sa renunte si gata, da declaratie la notar si au terminat.
Niciodata un act nu va fi mai sigur daca e in realitate renuntare si in hartii vanzare sau invers. faceti actul cel mai aproape de realitate, cat mai fidel realitatii, ca ala rezista cel mai mult.
Intrebarile ciolegei de mai sus stau in picioare, cum s-a ajuns ca cei doi nepoti sa isi mosteneasca direct bunica?
Ar mai fi o intrebare, fata de cine sa stea in picioare mai bine actul? fata de cel care renunta, nu conteaza, toate actele gratuite vor sta la fel de bine in picioare; contractul de vanzare fara plata de bani insa, ar putea avea probleme.
Donatia ar fi mai scumpa si depinde si de viitor, cat va ramane in intregime in patromoniul acelui mostenitor... declaratia ar fi cel mai ieftin act, cred.
Partajul presupune o sulta, adica bani de dat comostenitorului.

Actele depind mult de scopul urmarit. care e scopul celor doi?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! se poate face o declaratie de renuntare la mostenire ... vitalsmart vitalsmart Buna ziua! Se poate face o declaratie de renuntare la mostenire atat timp cat parintii mei sunt in viata? Mama mea urmeaza sa mosteneasca o casa in ... (vezi toată discuția)
?pprocura specială sau generală ?a Mysti Mysti Buna ziua , după un proces de succesiune in instanța ; dupa efectuarea unei tranzacții ; eu si fratele am rămas unicii mostenitori pe respectivul imobil ; ... (vezi toată discuția)
Titlu de proprietate ionut6829 ionut6829 as vrea sa stiu cu bunavointa d-vstra daca exista si alte metode de a obtine un titlu de proprietate in afara celor dobandite prin act de vanzare cumparare .de ... (vezi toată discuția)