avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 784 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ?PProcura specială sau generală ?a
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

?PProcura specială sau generală ?a

Buna ziua , după un proces de succesiune in instanța ; dupa efectuarea unei tranzacții ; eu si fratele am rămas unicii mostenitori pe respectivul imobil ; țin sa precizez ca : fratele a avut calitate de reclamant in proces , nu a făcut acea declarație de renunțare pe perioada dezbaterii moștenirii ptr a nu renunța la partea lui in favoarea tuturor !
Acum vrea sa renunțe la partea lui de moștenire in favoarea mea însă este plecat din țară ;
.. vă rog mult am nevoie de câteva îndrumări cu privire la ce trebuie făcut
- poate face o procura mamei ptr a renunța la partea lui de moștenire ? (Dacă da; cum se numește acea procura ? )
- ptr a merge la notar trebuiefăcută o schița cadastrala si fisa de intabulare ( pot sa o fac doar eu ? Sau si aici am nevoie de semnătura lui fiind coproprietari ? )
-poate o procură specială făcută pe numele mamei ajuta la toate
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Februarie 2018
Mysti, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 16:50, 17 Februarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Rămânând moștenitor și devenind proprietar pe o cota din masa succesorala, fratele nu mai poate renunta. Si in nici un caz printr-o procura.
Ca proprietar, își poate înstrăina cota, fie prin vânzare, fie prin donație, oricui dorește.
Discutați cu fratele și stabiliți ce dorește.
Dacă vrea să își vândă cota, ar trebui întocmită o procura de vânzare.
Dacă vrea să o doneze, o procura de donație
In ambele cazuri, va fi o procura speciala, autentificată doar la Ambasada sau Consulat.
De asemenea, fie ca va fi donație sau vânzare, trebuie întocmită documentație cadastrala a imobilului și facuta intabularea.
.. va mulțumesc !
Ce îmi recomandați ? Vânzare cumpărare sau donație ?
.. sunt in dubii privind Donația ; din câte știu un act de donație poate fi oricând contestat ( chiar si după ani ) exista vreo modalitate , o altă modalitate definitiva fără a putea fi atacată juridic?
Va mulțumesc !
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
La fel si vanzarea, daca pretul nu e sincer (derizoriu) și serios (achitat efectiv).
Eu va recomand donația. E actul cel mai transparent, în cazul dvs si care reflectă realitatea.
Decat o vanzare mincinoasă, mai bine o donație sinceră.
Donația este supusă reductiunii, daca incalca rezerva succesorala a descendentilor (copii/nepoți etc), a părinților sau a soției fratelui dvs.
Mai la concret, daca aceasta cota este singura avere a fratelui dvs (nu mai deține alte bunuri), atunci da, persoanele enumerate mai sus pot solicita reductiunea, dar numai in termen de 3 ani de la data cand au cunoscut ca li s-a încălcat rezerva succesorala. Dacă li s-a încălcat...
Situația stă in felul următor :
Nr de mostenitori 6
-o sora
-3 nepoți după frate
-2stranepoti (eu si fratele)
Toți mostenitori colaterali după fratele bunicului neavând mostenitori direcți !
Am ajuns la o înțelegere între părți si de comun acord am stabilit o suma care sa le revină tuturor părților .din acest motiv fratele nu a renunțat la partea lui de moștenire rămânând ca după soluționarea procesului sa mergem la notar sa renunțe doar in favoarea mea !
Țin sa precizez ca suma integrala a casei inclusiv cheltuilele tuturor demersurilor din acest proces ; toate au fost plătite de mine !
.. ce ma sfătuiți in legătura cu Partajul succesoral? Ar putea fi si acesta o soluție ? Un partaj succesoral cu sultă ( suma care îi revenea in fapt de drept ca Moștenitor!? )
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Februarie 2018
Mysti, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu există "renunțare in favoarea". Cand se renunta, se renunta la tot, iar cota renuntatorului se va imparti in mod egal intre ceilalti mostenitori.
Dacă se dorește ca acea cota să revină unui anumit moștenitor, cel in cauza o poate transmite ulterior cui dorește, fie prin vânzare, fie prin donație.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune PG67 PG67 Speta: Unul dintre parinti decedat in urma cu 23 de ani! Dezbatut succesiunea intre parintele mostenitor si frati (2) Unul dintre frati a renuntat la partea ... (vezi toată discuția)
Act de donatie kerekeshermina kerekeshermina Buna ziua, parintele meu (mama deoarece tatal meu a decedat de multi ani)a facut un act de donatie pe numele meu cu acordul fratilor mei. Doresc sa-mi spuneti ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare -cumparrare fare dezbatre succesiune costystef costystef Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema : in anul 1998 bunicii materni au vandut cu contract vanzare-cumparare 1000 mp teren intravilan si o constructie ... (vezi toată discuția)