Buna ziua.
Lucrez la o firma de distributie a produselor. La nivel national suntem mai multi reprezentanti zonali, fiecare avand o arie de cateva judete care se ocupa, fiind locat in zona respectiva.Ieri, managerul meu mi-a comunicat verbal faptul ca postul meu se desfiinteaza- desi el a fost infiintat cu 5 luni in urma- si ca imi propune: 1.fie sa activez pe o arie mai mica -pe un post pe care acum il infiinteaza doar pt acel judet,- celelalte judete din arie vor fi alocate altor colegi- dar cu pachetul salarial injumatatit, 2.fie sa plec cu demisia, 3.fie sa desfiinteze postul, urmand sa-mi comunica incetarea contractulu de munca.Eu cred ca managerul are ceva personal cu mine ( el a fost angajat in urma cu 3 luni), fiindca la intrebarea mea care au fost motivele ce au condus la desfiintarea postului, a spus cava de criza, costuri cu personalul , acuze personale. In afara de contractul de munca nu mai am nici un document semnat cu angajatorul ( ex ROI, fisa post, etc).
Daca le spun ca optez pt varianta 3, care sunt sansele sa castig procesul si ce se va plati de catre angajator daca il castig? Am masina de serviciu. Pe timpul conflictului de munca declansat pt varianta 3 pot sa-mi cara sa le inapoiez masina?
multumesc anticipat pt promptitudine
P.S. mi-a dat dead line pt raspuns luni
Trebuie sa va concedieze conform art. 65 Codul muncii, concediere pentru motive care nu tin de persoana salariatului.
In acest caz beneficiati de minim un salariu compensatoriu, potrivit art. 78 din Contractul colectiv de munca unic la nivel national, in afara drepturilor cuvenite la zi precum si de masuri active de combatere a somajului.
Nu are cum sa va garanteze cineva ca veti castiga procesul dar puteti contesta decizia de concediere la sectia de litigii/conflicte de munca a tribunalului. Actiunea este scutita de taxa de timbru.
Potrivit art. 65, alin. (2) Codul muncii, "desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa.
Potrivit art. 75 din Legea nr. 168/1999 privind solutionarea conflictelor de munca, fostul angajator are obligatia sa depuna in instanta dovezile in baza carora a luat masura concedierii.
Daca sunteti concediat angajatorul va va cere sa inapoiati masina de serviciu.
multumesc D-na Gabriela. In aczul in care castig si instanta dispune reangajarea pe post, dpdv financiar ce trebuie angajatorul sa mai plateasca?
POt cere si daune morale? de ex. datorate stresului concedierii
Solicitati anularea deciziei de concediere, reintegrarea pe postul detinut (asta il va obliga pe angajator, daca veti castiga, sa reinfiinteze postul), si plata drepturilor salariale aferente perioadei de la data cand decizia de concediere a produs efecte pana la data punerii in executare a sentintei, in mod efectiv, drepturi actualizate cu indicele de inflatie.
Puteti cere si daune morale dar eu sunt rezervata in privinta acordarii acestora de catre instanta. In schimb, daca veti cere ceea ce am scris mai sus si actiunea va va fi admisa, veti obtine tot, cam asta este practica judecatoreasca in prezent.