avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 961 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Concediu medical - desfasurare activitati la 2 firme ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Concediu medical - desfasurare activitati la 2 firme pe baza de contracte individuale de munca

buna, ma numesc magda si lucrez in 2 locuri,si vreau sa stiu cum trebuie sa procedez cu concediu medical pt ca sint bolnava cu piciorul.trebuie sa cer adeverinta de la amindoua locurile de munca sau cum se procedeaza,,,sau trebuie predate 2 concedii medicale,, va rog sa mi raspunde ti urgent ,, va mulrumesc..... o alta problema este cu medicina muncii,una dintre firme la care lucrez mi a cerut sa merg la medicina muncii de mai multe ori motivind ca sint angajata a firmei cu probleme de sanatate , doresc sa va intreb de cite ori are dreptul legal firma sa ma trimita la medicina muncii,mentionez ca daca am intrat in concediu medical am fost trimisa inapoi la medicina muncii,mi s a spus daca nu sint in stare sa lucrez sa stau acasa adica firma vrea sa ma dea afara pe motive medicale ,mai mentionez ca m am accidentat cind eram angajata la firma lor, si este vina mea ca nu am anuntat la ITM accident de munca ,,, va rog sa mi raspunde ti si la aceasta problema va multumesc
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 21:09, 1 Decembrie 2013
Examinarea medicala la angajare si periodic este obligatorie pentru toti angajatii conform prevederilor HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor. Examinarea medicala se face pe cheltuiala angajatorului conform prevederilor
-art.7 Angajatorii sunt obligati sa asigure fondurile si conditiile efectuarii tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sanatatii lucratorilor, acestia nefiind implicati in niciun fel in costurile aferente supravegherii medicale profilactice specifice riscurilor profesionale.
Examinarea medicala se parafeaza de catre medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale, prin fisa de aptitudine pe care se mentioneaza dupa caz - APT, INAPT, APT CONDITIONAT - pentru desfasurarea activitatilor mentionate in fisa cu riscurile profesionale la care lucratorul este expus la locul de munca/ postul de lucru, fisa cu care angajatorul trimite angajatul la medicul specialist de medicina muncii.
Fisa de aptitudine trebuie sa aveti intocmita pentru fiecare angajator (obligatoriu la incheierea fiecarui CIM), in baza fisei cu riscurile profesionale completate de catre fiecare angajator.
Daca lucrati in doua locuri, una dintre firme este considerata activitate principala. Alegerea este a dvs., acolo unde aveti CIM cu norma intreaga.
Daca aveti CIM cu timp partial, la ambele firme sau CIM cu timp normal de lucru de 8 ore, alegerea va apartine pentru activitatea principala.
Trebuie sa declarati activitatea principala ambilor angajatori, care opereaza in REVISAL.
Certificat de concediu medical primiti un singur exemplar original, pe care il depuneti la firma cu activitate principala si o copie la cealalta firma. Adeverinta de salariat puteti cere de la ambele firme si sa o depuneti la medic.
Concediul medial va trebui avizat de catre medicul de medicina muncii cu care firma care va plati concediul medical are incheiat contract de prestari servicii medicale.
Plata concediului medical se va face numai de catre firma cu activitate principala declarata.
Puteti sesiza ITM de producerea evenimentului care nu a fost declarat de catre firma ca AM, in conditiile in care perioada de timp nu este mare si sa nu uitati ca dvs. ati fost de acord (!?) ca evenimentul sa nu fie inregistrat ca AM. Anexati la sesizare documente care sa sustina faptul ca evenimentul produs a indeplinit conditiile de a fi AM, prevazute in Legea ssm nr. 319/ 2006
-art.5 lit.g) accident de muncă – vătămarea violentă a organismului, precum şi intoxicaţia acută profesională, care au loc în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu şi care provoacă incapacitate temporară de muncă de cel puţin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces.
Din Normele de aplicare a OUG nr.158/2005:
ART. 72
(1) Pentru persoana care se aflã în douã sau mai multe situaţii dintre cele prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 399/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi care desfãşoarã activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asiguratã conform acestei ordonanţe de urgenţã, indemnizaţiile se calculeazã şi se plãtesc, dupã caz, de fiecare angajator. În aceastã situaţie primele douã exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezintã spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celãlalt/ceilalţi angajator/angajatori se prezintã cele douã exemplare în copii certificate de cãtre medicul prescriptor.
(2) Pe copiile certificate se va înscrie «Conform cu originalul» şi se va aplica ştampila unitãţii, parafa şi semnãtura medicului prescriptor, precum şi, dupã caz, parafa şi semnãtura medicului şef de secţie, în cazul concediului medical acordat la externare pentru o perioada mai mare de 7 zile.

(3) Angajatorii plãtitori au obligaţia respectãrii prevederilor art. 1.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fisa de identificare a factorilor de risc cristinaIonita81 cristinaIonita81 Buna Ziua Este obligatorie fisa de identificare a factorilor de risc doar pentru cei carora le facem angajarea acum sau si pentru angajati mai vechi daca nu ... (vezi toată discuția)
Analize medicale angajare Rradu1 Rradu1 Buna ziua. daca in urma cu 3 luni m-am angajat la o firma ca conducator auto si am facut toate analizele atunci, si testul psihologic, iar acum vreau sa ma ... (vezi toată discuția)
Fise de identificare a riscurilor profesionale Alice_Marilena Alice_Marilena Buna ziua, Suntem pasibili de amenda daca fisa de identificare a riscurilor profesionale nu este semnata de catre angajator, ci doar de catre lucrator ... (vezi toată discuția)