avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... FORTARE DEMISIE
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

FORTARE DEMISIE

Un frate de al meu mi-a spus ca il obliga firma la care este angajat sa-si dea demisia .Daca isi da demisia mai beneficiaza de prevederile legale din CM de a intra in somaj ?Astept un raspuns .Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:09, 4 Aprilie 2009
Daca demisia cuprinde motive care nu tin de persoana salariatului mai beneficiaza de somaj, dar daca isi da demisia din alte motive nu mai beneficiaza de somaj.
in nici un caz sa nu accepte . trebuie sa i se comunice in scris caci se restructureaza societatea si de la data la care ia in scris la cunostinta i se calculeaza 20 de zile lucratoare (atentie , nu calendaristice ) data cand v-a inceta CIM.
daca restructurarea reprezinta un procent din nr. de salariati va fi anuntat cu 45 de zile inainte )) pe care le v-a sta in preaviz
sa ceara 1 sau 2 salarii compensatorii (trebuie vazut contractul colectiv de munca la nivelul ramurii din care face parte compania)

sa faca cererea in scris si sa ia nr. de inregistrare la secretariatul societatii , deasemenea sa ceara in scris contravaloarea concediului de odihna neefectuat pe anul in curs .
Demisia reprezinta incetarea contractului de munca din intiativa salariatului astfel incat daca isi va da demisia nu va beneficia de ajutorul de somaj. Indmnizatia de somaj se acorda numai in cazul incetarii contractului de munca din cauze neimputabile salariatului . Din punctul meu de vedere nu ar trebui sa isi dea demisia . Daca angajatorul doreste sa il elimine atunci sa gaseasca el metoda de a-l da afara, metoda legala , ca altfel are sanse reale de a se reintoarce in institutie .
Succes!
Potrivit art. 79 Codul muncii, demisia este actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, aduce la cunostinta angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.

Daca fratele dvs. isi da demisia nu mai beneficiaza de masuri active de combatere a somajului.
ralucastefan2007 a scris:

Daca demisia cuprinde motive care nu tin de persoana salariatului mai beneficiaza de somaj, dar daca isi da demisia din alte motive nu mai beneficiaza de somaj.


incetarea c.i.m. prin demisie nu da dreptul fostului salariat sa beneficieze de somaj ... indiferent de ce motive ar avea pentru a-si da demisia.

Una dintre conditiile prevazute de Legea nr.76/2002 pentru a se beneficia de somaj este ca incetarea c.i.m. sa se faca pentru motive neimputabile salariatului. Temeiul legal al acesei incetari il poate constitui unul din urmatoarele articole : art. 56 lit. a), b), c), e), f), h) si j), art. 61 lit. c) si d), art. 65 alin. (1), art. 94 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfiintarea postului - etape euzoom euzoom Lucrez la societatea A de 9 ani . Am fost înștiințată verbal ca urmează să mi se desființeze postul de muncă. Mi s-a propus un alt loc de munca la ... (vezi toată discuția)
Am dreptul la somaj in cazul demisiei? Catalina Dodenciu Catalina Dodenciu Buna ziua.Eu am demisionat de curand deoarece in perioada in care am lucrat(4 luni) nu am primit decat un salariu.mi am dat demisia fara preaviz deoarece ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de somaj Angela91 Angela91 Buna ziua, As dorii sa stiu daca pot beneficia de indemnizatia de somaj,dupa efectuarea perioadei de preaviz la locul actual de munca, tinand cont de faptul ... (vezi toată discuția)