avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1618 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Masina furata din 2010 din Ungaria, in cat timp se ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Masina furata din 2010 din Ungaria, in cat timp se prescrie in Romania?

In aprilie 2010 am cumparat o masina care ulterior la RAR sa dovedit furata din Ungaria in baza de date INTERPOL. Am fost etichetat ca si cumparator de buna credinta si mi sa lasat masina in custodie (desi nu puteam sa ma folosesc de ea neavand asigurare valabila sau modalitatea de a o inmatricula / face asigurare)
Intre timp cooperand cu politia vanzatorul a fost gasit si momentan a primit 3 ani. Dupa nenumarate intrevederi curtea a stabilit ca masina apartine proprietarului de drept si eu ar trebui sa recuperez banii de la inculpat (care binenteles e pe 0 si clar ar fi alti bani aruncati pe un executor in cazul lui care a fost suspect de 30 de masini furate si vandute si judecat pentru 6). La ultimul recurs curtea a stabilit:

" În baza art. 385/15 pct. 2 lit. d Cod procedură penală, ADMITE recursul penal declarat de PARCHETUL DE PE LÂNGÃ JUDECÃTORIA Oradea împotriva sentinţei penale nr. x din 15 aprilie 2013 pronunţată de Judecătoria Oradea pe care o casează şi modifică în sensul că: În baza art. 118lit b din Codul penal confiscă în favoarea statului înscrisurile falsificate reprezentând carte de identitate, certificatul de înmatriculare al autoturismului şi cartea verde a autoturismului. În baza art. 385/15 pct. 1lit. b Codul de procedură penală, RESPINGE ca nefondate recursurile penale declarate de partea civilă (adica EU) şi inculpatul X ca nefondate. În baza art. 192 alineat 2 din Codul de procedură penală obligă inculpatul şi partea civilă la plata sumei de câte 100 lei cheltuieli judiciare în recurs. Menţine restul dispoziţiunilor hotărârii recurate. "

Intrebarile mele ar fi:
1. de ce statutul meu sa schimbat din Parte vatamata in "Intimat Parte vătămată" ce inseamna si cum ma afecteaza asta?
2.Se poate prescrie in 3 ani o masina furata din ungaria ? sa pot avea sansa de a o inmatricula? Ma indoiesc ca ungurii vor veni dupa ea .. nu vorbim de o masina scumpa.
3.Aveti vr-un sfat pentru mine ce as mai putea face? Se pare ca nici avocatul nu imi mai raspunde la telefon dupa ultima pronuntare deci nu prea mai am nici o idee ce ar trebui sa fac ...
4. nu am platit cei 100 de roni care se pare ca ii datorez ... si nici nu am primit nimic acasa .. cum preocedez sa ii platesc?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 09:35, 2 Decembrie 2013
1. in recurs partile se numesc : recurent (cel ce formuleaza recurs) si intimat, partea care nu a formulat recurs. ... nu va afecteaza aceasta denumire nicicum pe dvs.; chestii de procedura! ... dar, in cazul dvs. nu ar trebui sa va numiti "intimat " deoarece inteleg ca ati formulat recurs... deci, daca apare asa, atunci posibil sa fie o greseala de redactare.

2. Din pacate, raspunsul la aceasta intrebare este "NU" ... adica: nu se poate prescrie in 3 ani o astfel de fapta; nu puteti sa o inmatriculati ... posibil sa fiti obligat sa trimiteti actele si masina statului ungar... dar, eu inteleg din ceea ce aratati, ca nu statului ungar trebuie sa inapoiati actele, ci statului roman!!! ... ar fi trebuit ca statul ungar sa se constituie parte civila in procesul acesta, or nu rezulta acest lucru.

3."Sfatul" cel mai bun il poate da avocatul ce va cunoaste situatia in detaliu ... insistati, poate este prea ocupat sa raspunda la telefon... cautati-l personal... eu stiu... cred ca sunt mai multe solutii de a da de el!!! ... apelati la un alt avocat din zona, care sa studieze dosarul in detaliu si sa va dea un "sfat" .

4.Nu stiu daca o sa primiti prea curand acasa... dar, mergeti la Administratia Financiara de care apartineti cu domiciliul, cu sentinta, si aratati ca vreti sa achitati acea suma de bani. Oricum o sa apareti acolo in baza de date cu acest debit, dar numai dupa ce se va redacta hotararea din recurs si va fi comunicat acest debit catre Administratia Financiara.
In cazul autovehiculelor aflate in baza de date a autoritatilor drept furate,nu opereaza institutia prescrierii
Daca RAR,cu ocazia verificarilor a constata ca auto figureaza drept furata,pe cale de consecinta datele de identificare aut au fost blocate in baza proprie de date,concomitent cu declinarea competentei de solutionare in favoarea parchetului local
Fiind fapta fara violenta,de regula aceste cauze sunt tergiversate,verificarile putand sa se extinda pe parcursul mai multor ani
Cunosc speta similara in care in 8 ani de zile,dupa expertize tehnice,verificari,parchetul inca nu dispusese solutie
Cei 100 de roni este de preferat sa ii achitati de buna voie la primarie sau trezorerie,in contul instantei care a dispus hotararea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Masina sh andaalexandru andaalexandru Am cumparat o masina din Ungaria de la un parc auto cu contract in regula.Masina era inscrisa in circulatie in Ungaria avea verificare tehnica valabila pana in ... (vezi toată discuția)
Masina mea a fost confiscata, motiv: furata Cosmin052030 Cosmin052030 Buna ziua, In urma cu 2 ani jumate am achizitionat o masina inmatriculata in Romania (de la un proprietar care o avea si el de aprox. 2 ani,din 2010) ... (vezi toată discuția)
Autoturism declarat furat din ungaria citroenc3 citroenc3 In ianuarie 2010 am cumparat un Citroen C3 de la un parc auto second-hand din Craiova. Am inmatriculat masina, iar saptamana trecuta au venit doi agenti de ... (vezi toată discuția)