Am primit o sesizare de la ANPS, pe 30 nov. 2013, cum ca in urma cu 3 ani , in per. 01-09. 2010 sunt suspicionata ca am realizat venituri impozabile in luna aprilie si iunie 2010 in val. de aprox. 30 ron per luna si ca trebuie sa returnez banii pt. indemnizatia copilului pt. cele 2 luni, adica pt. 60 si ceva ron eu trebuie sa returnez aprox. 3000ron.
In lunile respective, (,,am rascolit"), si mi-am adus aminte ca am avut facute 2 asigurari la o firma, care la vremea aceea m-a sfatuit sa ma ma inscrie ca sa-mi faca o reducere la factura, nestiind nici pe departe ca exista o asemenea lege ca n-ai voie sa realizezi un alt venit, pe care l-am considerat o reducere (precizez ca persoana care m-a inscris stia ca sunt in cresterea copilului, dar nu mi-a spus nimic)
Va rog din suflet sa ma sfatuiti ce sa fac?
Cum poate fi considerat venit o suma atat de mica si sa mi se ia atat de multi bani inapoi, macar daca s-ar putea returna sumele mici din acea perioada.
Va multumesc! Si astept neaparat un raspuns, ca pana pe 5 dec. 2013 trebuie sa clarific situatia ca altfel imi trimite debit .
1. Nimeni nu este iertat pentru ca nu a cunoscut prevederile legale.
2. Si in 2010 exista prevedere legala care nu permitea cumulul indemnizatiei pentru concediu crestere copil (CCC) cu venituri profesionale impozabile, indiferent de cuantumul acestor venituri.
3. La acea vreme exista OUG 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului care spunea:
Art. 12.
...
(2) Plata indemnizatiei prevazute la art. 1 alin. (1), respectiv la art. 2, se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care beneficiarul realizeaza venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
...
Art. 14. - (1) Beneficiarul drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta este obligat sa comunice in scris primariei orice modificare intervenita in situatia sa, de natura sa determine incetarea sau suspendarea platii drepturilor, in termen de 15 zile lucratoare de la aparitia acesteia.
...