avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 778 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... am vreo sansa daca fac recurs?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

am vreo sansa daca fac recurs?

Buna ziua . Indraznesc sa va cer parerea intr-o problema pe care am mai pus-o si anul trecut. Sunt , din pacate in urmatoarea situatie:
1. Sotul , poilitist, a introdus anul trecut(iulie)actiune de divort, in scopul ca, dupa divort sa poata cumpara locuinta de serviciu MIRA in care locuim. A cerut desfacerea casatoriei din culpa comuna . Am introdus intampinare ,cerere reconventionala.
2. Instanta de fond a dispus desfacerea casasatoriei din culpa exclusiva a reclamantului(aveam o adevarata colectie de certificate medico-legale care sa demonstrexe abuzurile la care am fost supusa :( ), incredintarea catre mine spre crestere si educare a minorei in varsta de 2 ani, corelativ cu obligarea reclamantului la plata catre aceasta a unei pensii de intretinere de 1/5 din venitul lunar net. si atribuirea catre parata (adica eu) a beneficiului contractului de inchiriere relativ la apartamentul de serviciu MIRA in care locuim .
3. sotul a facut apel, cu privire la culpa in desfacerea casatoriei :O si cu privire la atribuirea beneficiului contractului de inchiriere. Tribunalul a admis apelul in parte, in sensul ca mentine desfacerea casatoriei din culpa exclusiva a reclamantului (provoacrea de certuri , consum excesiv de alcool, comportament violent), paratei neputandu-i-se imputa nicio vina in deteriorarea raporturilor de casatorie. apoi respinge cererea mea de atribuire a beneficiului contractului de inchiriere.
Carevasazica legea in minunata Romanei e cam asa: da, bestia e de vina, dar tu ,femeie cu copil in brate, ia-ti bagajul si du-te in gara, ca bestia e politist , deci are dreptul sa aiba un acoperis deasupra capului , iar tu si copilul tau ,NU!!!
Mai am cateva zile termen legal pentru recurs....Ce ma sfatuiti sa fac? Va multumesc anticipat, cu drag Ally

Cel mai recent răspuns: ally_alex06 , utilizator 13:58, 14 Aprilie 2009
Da, dar si asa, tocmai in baza lui 407 unii juzi au decis ca norma de hrana, nefiind exclusa din bunurile executabile pentru pensii de intretinere, ea poate fi luata astfel in calcul chiar pentru stabilirea acesteia.
Repet: mi se pare incorect, dar poate parea legal.

Cat despre recurs, un motiv de nelegalitate e interpretarea gresita a legii... in baza caruia se poate modifica decizia in recurs!
Cred ca e cel mai folosit motiv de recurs, uneori chiar abuziv!
Dar se poate sustine ca instanta de apel a interpretat in mod gresit ca nu se poate calcula pensie din norma de hrana, precum a apreciat gresit si nevoia diferita a celor doi soti cu privire la beneficiul locuintei.
Repet: sansele cu locuinta imi par mici-mici, pentru pensie poate cauta jurisprudenta sa o ajute la motivare...
Da, se poate sustine orice, dar totusi:
- angajatii MIRA sunt functionari publici cu statut special;
- conform legii, funcitonarilor publici cu statut special le este interzis sa desfasoare orice alte activitati publice sau private remunerate, cu exceptia activitatilor didactice.; astfel, sigurul lor castig din munca il reprezinta salariul pe care il primesc, eventual banii pentru ore in cazul in care predau la catedra;
- conform legii, drepturile de hrana acordate de angajati angajatorilor, contravaloarea chiriei / locuintei de serviciu, contravaloarea echipamentului de lucru, etc. nu intra in categoria veniturilor salariale
- iar 407 spune clar ca bunurile care servesc la exercitarea ocupatiei debitorului nu pot fi supuse executarii silite decat numai in lipsa de alte bunuri urmaribile ;
- cat priveste locuinta de serviciu..., nici nu ar fi trebuit adusa in discutie in cazul procesului de divort; conform legislatiei in vigoare, contractul de inchiriere se incheie intre MIRA si angajatul sau - nu si familia acestuia (ma indoiesc ca doamna a fos trecuta in contractul de inchiriere nefiind ajgajata in sistem); in plus, contractul de inchiriere nu il face pe chirias proprietarul apartamentului inchiriat; doamna daca vroia atribuirea contractului de inchiriere catre dumneaei ar fi trebuit sa cheme in judecata MIRA (proprietarul locuintei), sansele ei fiind zero neavand raporturi de serviciu cu MIRA
M_ella, am spus si eu la fel de locuinta... Cat despre pensie insa, nu spune legea ca se plateste pensie numai din veniturile salariale, asa incat,oricum s-ar numi venitul, daca e permanent, constant, se plateste imtretinere din el. Exceptiile sunt exact aratate de lege si nici macar nu am aratat ca sunt de acord cu ideea de a plati pensie din norma de hrana...
Stiu insa ca judecatori motiveaza astfel... Atata tot.
Norma de hrana nu intra nici in categoria bunurilor necesare pentru desfasurarea profesiei... asa incat nu se incadreaza acolo in 407...
407 a fost folosit de unii judecatori pentru a arata ca exista premisele executarii normei de hrana, atat.
Repet: nu imi pare ok, dar nu e locul pentru argumente contra acestei idei, ca altceva ne-a intrebat userul si as fi offtopic.
Ultima modificare: Marți, 7 Aprilie 2009
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
N-am mai facut recurs.... N-avea sens... urmeaza sa ma duc sa legalizez hotararea de divort...bestia mi-a zis sa-mi fac bagajul si sa plec. vroiam sa va mai inteb daca pot cere macar marirea pensiei de intretinere pentru fetita de la1/5 la 1/4? Va mutumesc penrtu sfaturi. va doresc tuturor Sarbatori fericite!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divorț, partaj vio_cris22 vio_cris22 Buna ziua! Locuiesc cu sotul intr un apartament ANL , eu fiind titularul de contract. Intentionez sa divortez dar nu stiu cum va fi cu locuinta , cine are ... (vezi toată discuția)
Divort- beneficiul locuintei; partaj tuilleries tuilleries Buna seara! Va rog sa ma indrumati in urmatorul caz: sora mea a decis sa divorteze.Este casatorita din data de 1.iulie.2000 si nu are copii.Locuieste intr-o ... (vezi toată discuția)
Divort Ovifod Ovifod Buna Ziua. Am o intrebare. Eu locuiesc cu sotia si copilul in apartament ANL in chirie. Am prins-o cu altcineva in apartament si acum suntem in divort. Am o ... (vezi toată discuția)